PROGRAMSKI savet RTS kao nezavisno telo i svojevrsni most između velikog auditorijuma i uredništva javnog servisa, ima zadatak da se stara o interesima gledalaca, te i obavezu da se povremeno oglašava, naročito kada je povod krupan - a “Nemanjići” to svakako jesu, kao veoma zahtevna serija na velike nacionalne teme, programski, produkciono i na svaki način značajnija od niza drugih proizvoda RTS - kaže profesor dr Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta, koji je od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog servisa zatražio da ne emituje naredne nastavke serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina.

- Naglašeno negativni komentari koje je posle emitovanja prve epizode izazvala kod gotovo sto odsto gledalaca, i ozbiljnost zamerki koje se upućuju na račun serije, jasno ukazuju na to da bi Programski savet trebalo da pogleda celinu i zauzme stav. Veoma me iznenađuje gruba reakcija čelnika RTS na taj logičan, uravnoteženo formulisan i u osnovi dobronameran zahtev Programskog saveta. Ne može se bagatelisati javnost, čak ni kada delom jeste “tviteraška”, a ne može se bagatelisati ni želja našeg saveta, čija uloga nije samo formalna i dekorativna, da seriju pogleda. Moram da istaknem da, osim “gunđanja” sa vrha RTS, imamo i primerenu reakciju Upravnog odbora koji je sazvao sednicu, na kojoj će sutra verujem odlučiti da naš Programski savet pogleda preostale epizode.

PROČITAJTE JOŠ - ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Prva epizoda "Nemanjića" nas posramila- a Hrvati su od nepoznatih kraljeva napravili pitu

Lično, Pavlović očekuje da nastavci budu bolji od prve epizode kojoj oštre zamerke stavljaju i “obični” gledaoci i stručna javnost: od uopšteg umetničkog utiska, nerazrađenih likova i dijaloga, slabe i praznjikave, čak dosadne priče..., do nedopustivo ozbiljnog ogrešenja o istorijske činjenice:

- Ukoliko ipak kvalitet preostalih epizoda ne bude umnogome nadmašio ovu prikazanu, jedna od posledica bi svakako bilo urušavanje ugleda i opadanje rejtinga RTS. Uz to, dalje umnožavanje istorijskih omaški dovelo bi do opasne konfuzije u elementarnim znanjima o prošlosti - zaključuje sagovornik.

Milivoje Pavlović

Programski savet RTS je pisani zahtev uputio prof. dr Vladimiru Vuletiću, predsedniku Upravnog odbora RTS, Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru, i Nebojši Bradiću, glavnom i odgovornom uredniku Kulturno-umetničkog programa RTS, uz napomenu da će “u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS” te da će savet “formulisati svoje stavove”, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije.

PROČITAJTE JOŠ - Sloboda Mićalović: Naučimo lekcije od mudrih predaka!

Naš veliki reditelj Đorđe Kadijević, autor legendarne serije “Vuk Karadžić” koja je do danas jedna od najsvetlijih tačaka i najviših dometa serijske produkcije naše televizije, principijelno nikada ne bi mogao biti za to da se prikazivanje ma koje serije obustavi. Praksa da se emitovanje serije obustavlja posle prve epizode nije postojala ni onda kada su se emitovale serije koje su po ozbiljnim kriterijumima bile ispod nivoa “Nemanjića”, smatra Kadijević, i dodaje:

- Sa druge strane, ne osećam nikakav optimizam da će se u nastavku popraviti utisak. Naprotiv, istorijska materija koja tek dolazi na red da bude obrađena po sebi je još “jača”, u dramaturškom i istorijskom smislu zahtevnija... A po jutru se dan poznaje, i jaki su razlozi za podozrenje da će ono što predstoji biti, u najmanju ruku, ravno prvobitnom negativnom utisku. Iskreno žalim, pre svega kao gledalac, što je načeta jedna tako grandiozna tema, te će morati da protekne bar još 50 godina da bi neko ponovo odlučio da je se prihvati na neki bolji način.

Đorđe Kadijević

Prema Kadijevićevom mišljenju, od kako smo od države velikog značaja i potencijala svedeni na jedan od poligona kvazinacionalnih enklava neuporedivo manjih dometa - mi patimo od nedostatka kadrova koji bi bili kadri da izvedu ovako zahtevan poduhvat, poput “Nemanjića”, na zadovoljavajući način: imamo, kaže, "vrlo dobre glumce, kostimografe, scenografe, snimatelje pa i vešte režisere, ali ne i intelektualnu i duhovnu podlogu."

- Sastanak Programskog saveta RTS u vezi sa serijom “Nemanjići” nikada nije održan - objavio je na društvenim mrežama jedan od članova tog saveta reditelj Balša Đogo. - Poslat nam je jedan za praksu našeg rada neuobičajen dopis u kojem se od nas traži da odgovorimo kratko sa da ili ne. Da li se slažemo da zatražimo od menadžmenta RTS da nam puste pet epizoda serije “Nemanjići”. Većinom glasova u toj SMS i imejl anketi podržan je predlog profesora Pavlovića. Niko nije tražio da se izjašnjavamo o zabrani ili o prekidu emitovanja i slično. U bilo čemu što može da liči na cenzuru neću da učestvujem.

PROČITAJTE JOŠ - Programski savet RTS traži prekid emitovanja „Nemanjića“


PANOVIĆ: PUBLIKA TREBA DA SUDI

SUD javnosti je neprikosnoven i publika ima prava da pogleda seriju “Nemanjići” u celini, pa da je posle kritikuje - kaže Zoran Panović, član UO RTS, koji, iako dugogodišnji TV kritičar nije želeo da iznosi svoj sud o kvalitetu serije. - Koliko znam, ranije nije bilo zahteva kakakv je ovaj koji je uputio Programski savet RTS, a i nejasna mi je praksa po kojoj bi o kvalitetu programa prethodno trebalo da odlučuje neka komisija. Presudno je da se utvrdi da je projekat potpuno zakonski i transparentno izveden, pre svega u finansijskom smislu, jer je sniman od novca poreskih obveznika.

Zoran Panović


AUTORI ŽRTVE NESREĆNOG VREMENA

IAKO su “Nemanjići” tek na početku, bojim se da će konačni rezultat biti daleko ispod očekivanja i u produkcionom smislu, ali i u mnogo važnijem, širem, i da će ovakvih razočarenja biti još. Ne krivim ni autore, možda i nisu mogli bolje u ovom vremenu sveopšte degradacije u kojoj pre svega strada osetljivo tkivo kulture. Oni tako bivaju samo žrtve nesrećnog vremena u kome su propusti u obrazovnom sistemu doveli do suviše očiglednih propusta i u seriji, u kojoj ozbiljne, istinske teme u vezi sa Stefanom Nemanjom nisu čak ni dotaknute, ne osećaju se - ističe Đorđe Kadijević.

PROČITAJTE JOŠ - Dragan Bujošević za “Novosti”: Hajku na "Nemanjiće" podmetnuli na "tviteru"