SKANDAL u kom se našao čuveni holivudski producent Harvi Vajnstajn i stotinu glumica koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i silovanje, poslednjih meseci postao je planetarna tema. Zvezde koje su posle više decenija progovorile o neprijatnim iskustvima, nedavno su dobile glamuroznu podršku i prilikom dodele Zlatnih globusa, kada su se dive Holivuda obukle u crne toalete.

Pre dva dana, međutim, iz Evrope čuo se i drugačiji stav. Grupa od 100 žena, među kojima i francuska glumica Katrin Denev, odbacila je "puritanstvo" kao reakciju na holivudski seks skandal, ocenjujući da se od tada pojavio feminizam izražen "mržnjom prema muškarcima".

Tekst koji su potpisale i spisateljica Katrin Mije, glumica Ingrid Kavan, filozofkinja Pegi Sastr, poručuje da je silovanje bez sumnje zločin, ali da se sa druge strane sloboda govora sada pretvorila u suprotnost. Uporno flertovanje, muška galantnost, dodir ženskog kolena, ukraden poljubac tokom neke službene večere, ili erotska poruka privlačnoj ženi - ne moraju da budu zlostavljanje, uznemiravanje ili agresivan čin mačo muškarca, smatraju Francuskinje.

Pročitajte još - Zlatni globus u crnini

I kulturolog Jelena Đorđević, profesor fakulteta političkih nauka, u grupi je onih koji smatraju da je ovo bolesno puritansko preterivanje, koje nosi drugu pozadinu - oduzima muško-ženskim odnosima prirodnu estetiku i erotiku.

PREĆUTNO SEKSUALNO uznemiravanje vezano za radni odnos izlazi iz okvira seksualnosti i ima veze sa muškarcima i njihovom manipulativnom zloupotrebom radnog položaja kojim ucenjuju podređene - kaže psihijatar-seksolog Minja Erić. - Zbog svojih poslovnih interesa, uspeha, karijere i ambicija, žene prihvataju takva "pravila". Taj odnos više liči na prećutni poslovni dogovor, nego na emotivno seksualni. Ali o tom problemu treba pričati, zbog zaštite ne samo glumica, već i žena na svakom radnom mestu.

- Takvo licemerno preterivanje oduzima normalnu estetiku u odnosu polova, povezujući je bez rezerve sa seksualnim uznemiravanjem - kaže Đorđevićeva. - To je strašan teror, napad na integritet razlika polova. Pogubno je takvo stanovište i ponašanje i za budućnost, jer je strašno oduzimati muško-ženskim odnosima važnu, prirodnu erotiku. Flert, dodir ramenom, poljubac, nije atak na ličnost, već normalan odnos između muškarca i žene. I što je najvažnije, time se zapravo skreće pažnja sa fundamentalnih nepravdi - siromaštva, eksploatacije i manipulacije. Ovo su u stvari najvažnija ljudska prava, čija se ozbiljna kršenja i povređivanja prikrivaju pričanjem isključivo o povredi seksualnih prava.

Internet je planuo kada su i najveće zvezde Holivuda obelodanile svoje traume zbog, sada već ozloglašenog Vajnstajna. Sa jedne strane čuju se zamerke zašto su do sada ćutale, a sa druge - opomene da Vajnstajn nije jedini i da je zapravo samo sinonim za odnos moćnog muškarca i potlačene žene u bilo kojoj profesiji.

- Takav odnos obeležio je 20. vek - smatra glumica Eva Ras. - Znam da u kinematografiji svakako jeste, bilo američkoj ili našoj balkanskoj. Nema tu reči o puritanstvu, jer za svojih više od pola veka na filmu, tvrdim da milion uloga nisam igrala zbog toga što nisam skinula gaće. Kao slobodoumna, prva sam se razgolitila na filmu, ali to nije značilo da sam put i da svako preko mene može da pređe. A baš to je bilo uobičajeno mišljenje balkanskih šovinista. Muškaraca na položaju, koji zaposlene žene "vide" kao lične ljubavnice, nema samo u filmskoj industriji, već i u pekarama, fabrikama... u svim poslovima.

Ovakav odnos, veruje Eva, neće potrajati u 21. veku, jer je, kako smatra, nastupila era matrijarhata, osvešćenosti žena, spremnosti da se pobune i otvoreno bore za svoja radna i druga prava.

Književnica Ljubica Arsić kaže da ova priča više liči na sukob moćnog i podređenog, naročito u filmskoj industriji. Smatra da o seksualnom uznemiravanju treba govoriti i posle 20 godina, pogotovo ako su akteri živi.

Katrin Denev, Foto EPA

- Ne verujem da će se posle svega otići u drugu krajnost, mržnju prema muškarcima i osudu bezazlenog flerta, već je problem ograničen na filmski svet gde su uloge podeljene na superiorne i podređene - kaže Arsićeva. - Uopšte nije reč o muško-ženskim odnosima, nego o odnosima moćnih i nemoćnih, ali onih nemoćnih koji žele da se približe pozicijama moći.


STVARI OTIŠLE PREDALEKO

FRANCUSKA grupa tvrdi da svest o seksualnom nasilju nad ženama u profesionalnom smislu, gde pojedini muškarci zaista zloupotrebljavaju položaj, ne sme da se minimizira, ali su stvari otišle suviše daleko.

- Puritanstvo se koristi kao argument za zaštitu žena i njihovu emancipaciju, čime su one predstavljene kao nekakve večite žrtve, što nije tako - navodi se u pismu. - A stiglo je već i u umetnost. Sada se slike Baltazara Koslovskog u muzejima sa prikazanim nagim dečacima smatraju za podsticanje pedofilije, a pojedine spisateljice dobijaju savete od izdavača da muški likovi u knjigama budu manje "seksistički".