SRPSKI kratkometražni dokumentarni film konačno će, posle punih šest godina, imati svog predstavnika u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu - IDFA, koji će se jubilarni, 30. put održati u Amsterdamu, od 15. do 26. novembra. Šesnaestominutno ostvarenje Dejana Petrovića pod nazivom "Isti" oduševilo je tamošnje stručnjake, koji su ga uvrstili u program od 15 filmova u kategoriji kratkog dokumentarnog filma koji će biti prikazani, od 2.500 ostvarenja, koliko ih je bilo kandidovano iz celog sveta. Ono što daje posebnu draž svemu jeste činjenica da ukoliko "Isti" dobije prvu nagradu, direktno će ući u trku za Oskar u kategoriji dokumentarnih filmova.

Ono što ovaj film izdvaja iz mora drugih jeste to što se bavi svakodnevicom osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, ali na jedan veoma specifičan način. Bez dijaloga, bez naracije, prikazuju se njihove aktivnosti, koje prate isključivo zvuci zatvora. Ideja je bila da se na opservacijski način uhvate momenti iz života tih ljudi. Istraživanje je trajalo osam meseci, da bi u 12 dana snimanja na traku stalo ono najautentičnije.

- Film se bavi životom osuđenika, odnosno odnosom stražara prema njima - priča, za "Novosti", autor Dejan Petrović. - To je film metafore, kojim se govori o gubljenju identiteta pojedinca pod uticajem sistema, i on na neki način, uspostavljajući paralelu između zatvorskog sistema i onog spoljašnjeg, govori o relativnosti ljudske slobode. Tema odnosa sistema i pojedinca je univerzalna, i to me već duže vreme interesuje. Tražio sam ambijent kroz koji bih mogao da uobličim tu ideju i onda sam ga pronašao u zatvorima, kada sam krajem 2015. godine iz medija saznao za predstavu koju su osuđenici igrali u beogradskom Domu omladine. Zainteresovao sam se za njihove živote. Tada sam imao utisak da je teško ući u taj sistem i dobiti mogućnost za snimanje.

Ali ubrzo se uverio u suprotno. Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, Petrović je tokom prošle godine krenuo da obilazi zatvore i na kraju se odlučio za ženski zatvor u Požarevcu, zatim požarevačku "Zabelu", gde kazne izdržavaju muškarci, i za zatvore u Sremskoj Mitrovici i Nišu.

- Imao sam puno predrasuda odlazeći u zatvore - iskren je Petrović. - Razmišljao sam o tome koliko ću moći da uobličim ideju koju želim, znajući da je snimanje u zatvoru snimanje u specifičnim uslovima. Zato želim da zahvalim Upravi, jer za sve vreme snimanja nije bilo niti jednom onemogućavanja rada. Najveći deo filma snimljen je u Sremskoj Mitrovici, i ljudi su tamo pokazali ogromnu profesionalnost.

Naš sagovornik ističe da, govoreći o sistemu u filmu, ne misli samo na onaj zatvorski, već na sve one sisteme s kojima se susrećemo od rođenja i koji na neki način pokušavaju da sputaju identitet pojedinca. Ali, kako kaže, ideja njegovog filma je da je moguće pronaći izlaz.

Zasluge što će film "Isti" svoju premijeru imati na festivalu u Amsterdamu pripadaju i direktoru fotografije Draganu Vidoviću, montažeru Aleksandru Popoviću, snimatelju i dizajneru zvuka Nikoli Cvijanoviću, kao i kompozitoru Vojinu Ristivojeviću.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ističu da su ponosni što su prepoznali značaj ovog umetničkog projekta. Posebno su ponosni na činjenicu da "Isti" ide na najveću svetsku filmsku smotru u kategoriji dokumentarnog filma, gde će predstavljati našu zemlju.

REDITELj Dejan Petrović

BIOGRAFIJA

DEJAN Petrović je scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i mnogobrojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i televizijskih emisija. Kao producent učestvovao je u produkciji četrdesetak kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra "Filmart", u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp "Interakcija". Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu i član udruženja "Doksrbija - Dokumentaristi Srbije". Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma za film "Restart".