U UGLU su godinama stajale tri stolice izlivene u bakru, sa ugraviranim imenima legendarnih glumaca Zorana Radmilovića, Slobodana Cice Perovića i Slobodana Aligrudića. Pored njih, Aligrudićeve i Radmilovićeve cipele, a na zidu Zokijev portret. U nju su svraćali Neda Spasojević, Bata Stojković, Dragan Nikolić, Bora Todorović, Taško Načić, Aljoša Vučković, Petar Kralj, Tihomir Stanić, Muci Draškić, Mira Trailović...

Pročitajte još: Srpska kafana ima dušu

Jedan od simbola Beograda - "Srpska kafana", u Svetogorskoj ulici, koja je decenijama bila nezaobilazna lokacija na svim turističkim mapama, danas je zatvorena. Pre gotovo sedam meseci na vrata je zalepljen natpis "zatvoreno zbog restitucije", a kroz staklo se i dalje vide uredno složeni stolovi i stolice.

Pročitajte još: Fajront za kafane bez srca

Ovo kultno mesto dugo je bilo prepoznatljiv ambijent za gurmane i boeme: na kariranim stolnjacima kajmak, duvan-čvarci, zlatiborski gulaš, palenta sa sirom, rakija prepečenica i domaće vino. Smeštena tik uz Atelje 212, u njoj se bukvalno stvarala pozorišna istorija. Tu je pre pola veka, jednog 1. januara, posle burnog novogodišnjeg dočeka, rođena "Ulica otvorenog srca". Glumci Ateljea zamenili su uloge s kelnerima i umesto njih služili goste. Na meniju je bio i - rasol.

OBJEKAT od 120 kvadratnih metara danas ima više vlasnika. Prema rečima Aleksandra Milovanovića, prvog čoveka "Madere", on je vlasnik dve trećine, dok su naslednici Predraga Luke Đurića, predratnog trgovca, vlasnici trećine objekta. Đurić je, prema rečima porodice, podigao zgradu 1923-1924. godine, a u njoj je kafanu prvo zakupio jedan Užičanin i nazvao je "Kod Ere".

Cipele Zorana Radmilovića u kafani

Agencija za restituciju donela je rešenje o vraćanju dela kafane naslednicima starog vlasnika 2015, a Ministarstvo finansija potvrdilo ga je lane. Predmet se danas nalazi pred Upravnim sudom, jer troje naslednika nije zadovoljno. Zbog međusobnih nesuglasica, nijedan od njih nije želeo zvanično da priča za naš list. Nezvanično su nam objasnili da je "Srpska kafana" zatvorena jer, kako tvrde, "Madera" ne želi da plaća zakup od oko 2.000 evra mesečno.

Dragan Nikolić poslužuje kolege Severina Bijelića i Boru Todorovića

Međutim, Milovanović tvrdi nešto sasvim drugo:

- "Madera" je plaćala zakup 1.300 evra godinama, dok deo kafane nije vraćen Đurićevim naslednicima, posle čega su za svoj deo tražili zakup od 7.000 evra mesečno. Išli smo na sud i dobili su spor. Pozvao sam ih na sastanak sa osobljem kafane: kuvarima, konobarima, čistačicama i direktorom, i objasnio da oni jedva zarade za kiriju koju smo do tada plaćali, te da ćemo, ako ne odustanu od previsokog iznosa, morati da zatvorimo kafanu.

„Taško Načić , Dragan Nikolić, Aljoša Vučković i Petar Kralj sa osobljem „Srpske kafane“

Pošto do dogovora nije došlo, a naslednici nisu uspeli da nađu ni nekog trećeg ko bi uzeo lokal pod kiriju, prestonička atrakcija ostala je zamandaljena. Milovanović se ipak nada - ne zadugo.

- Verujem da ćemo se ipak nešto dogovoriti, otvoriti kafanu i 1. januara sa glumcima Ateljea organizovati veliku dobrotvornu aukciju, na kojoj će se naći i stvari iz pozorišta - poručuje Milovanović.

Bata Stojković