MEĐUNARODNU pesničku nagradu "Zlatni ključ Smedereva" dobio je Marsel Bajer (1965), jedan od najprevođenijih i najcenjenijih nemačkih pesnika, veoma poznat i kao prozaista. Ova odluka Odbora (Dragan Dragojlović, predsednik, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak) saopštena je na današnjoj konferenciji za medije u UKS, gde je predstavljena i 48. "Smederevska pesnička jesen" koja će se održati od 17. do 19. oktobra.

U obrazloženju nagrade, koju je pročitao Dragojlović, navedeno je da je Bajer od svoje prve knjige pesama "Vokmenka" dobijao nagrade i značajna književna priznanja među kojima je i najveća "Georg Bihner", koja mu je uručena prošle godine. Bitna tema njegove lirike jeste Istok, tako da se osim nemačkog i evropskog istoka i naša zemlja, i njen kulturno-istorijski tematski kompleks prepoznaju u motivima njegovog stvaralaštva. Bajer je član Nemačke akademije umetnosti, Nemačke akademije za jezik i književnost, kao i drugih važnih književnih udruženja. Kao i prethodnim laureatima, i njemu će za vreme predstojećeg festivala biti objavljen veoma obiman izbor iz poezije.

PROČITAJTE JOŠ: Matiji Bećkoviću nagrada "Zlatni ključ"

Direktor "Smederevske pesničke jeseni" Goran Đorđević ukazao je i na značaj dvojezične edicije "Meridijan" u kojoj će ove godine biti objavljeno sedam knjiga.

Ukazujući na značaj i kontinuitet ove manifestacije, Đorđević i Dragojlović su istakli da je neophodno nešto promeniti u načinu finansiranja ovakvih i sličnih smotri. Često se dešava da se sredstva dobijaju u poslednji čas, pa je vrlo teško ugostiti pesnike iz dalekih krajeva. Predsednik Organizacionog odbora Branče Stojanović je rekao da će nekadašnji prestoni grad i ove godine biti prestonica svetske poezije.

GLASAJU ZA "STRUNU"

NA konkursu za tradicionalnu nagradu "Zlatna struna" stiglo je više od 500 radova, a u najužem izboru našli su se stihovi Dušana Pop Đurđeva, Vidaka M. Maslovarića, Biljane Milovanović Živak, Milice Milenković i Stefana Mitića. O laureatu će odlučivati i žiri, ali i publika koja će se za najbolju pesmu izjasniti na glasačkim listićima.