OKRUGLIM stolom "Živa tradicija" nastavljeni su programi ovogodišnjeg 84. Vukovog sabora, koji su počeli u ponedeljak, a čija je završna svečanost sutra u rodnom selu oca naše pismenosti i kulture, na letnjoj pozornici kraj rečice Žeravije.

U Muzeju Jadra otvorena je izložba "Muzej Jadra, riznica prošlosti", posvećena tridesetogodišnjici postojanja i rada ove kulturne ustanove u Vukovom zavičaju.


Pročitajte još: Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu

U Vukovom domu kulture održana je svečana akademija u čast sedam vekova manastira Tronoše, koju su podigli kralj Dragutin i njegova supruga Katalina. Bogat kulturno-umetnički program izveli su članovi širom sveta poznatog Srpskog pevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine, Ansambl "Bisernica", glumci KUD "Karadžić" i narodni guslar Đorđe Đoko Koprivica, koji je otpevao epsku pesmu posvećenu Stefanu Jovanoviću, nekadašnjem arhimandritu manastira Tronoša, prvom učitelju slavnog Vuka, u bogomolji koja je udaljena nekoliko kilometara od rodne kuće reformatora našeg jezika.

- Vuk i Tronoša, duhovnost i kultura, nedeljiva su celina, uvek naslonjene jedna na drugu, po čemu je Tronoša bila poznata kroz vekove, deleći sudbinu roda svoga u najtežim trenucima. Ovo slavlje je i radost, ne samo za nas iz Eparhije šabačke, već vascelog srpskog roda ma gde on živeo i radio - kaže episkop šabački Lavrentije. - Radujemo se što u godini velikog jubileja naša crkva dobija još jednog sveca, arhimandrita Stefana Jovanovića, velikog duhovnika, kulturnog i prosvetiteljskog delatnika, rodoljuba i mučenika.


AKADEMIJA

SVEČANA akademija, u okviru saborskih dana, tronoškom jubileju u čast, biće održana i danas u Tronoši, posle arhijerejske liturgije i kanonizacije Stefana Tronoškog. Službu će, uz sasluženje nekoliko arhijereja SPC i sveštenstva, predvoditi patrijarh srpski Irinej.