SAMO svesni sebe, svog identiteta, svog korena, svog senzibiliteta i svoje kulturne autonomije, možemo da budemo deo velikog svetskog civilizacijskog mozaika - poručio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, na početku 84. Vukovog sabora u Tršiću, čija je završna svečanost u nedelju, 17. septembra.

Saborašima u Vukovom domu kulture Vukosavljević je rekao da postoji opasnost da se "istopimo u dobu globalizma, u okeanu tuđeg i stranog":

- Zato samo jedinstveni, zaokruženi, svesni sebe, čuvajući svoje dragulje, istorijske i kulturne, i danas i sutra i za vek vekov možemo da opstanemo kao narod. Kultura je onaj temelj koji narod čini gipkim i žilavim na istorijskoj sceni. Čuvajući kulturu čuvamo svoju i nacionalnu i državnu vitalnost.

PROČITAJTE JOŠ: Počeo 84. Vukov sabor: Slava velikanu i učitelju Stefanu


U središtu ovogodišnjeg saborovanja su, pored velikog dela Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, i stvaralaštva Petra Kočića, Filipa Višnjića i drugih divova srpske kulture. Kočiću u čast otvorena je izložba u Galeriji "Mina Karadžić" u Loznici, u okviru svetkovanja ovogodišnjeg Vukovog sabora, naše najstarije i najveće kulturne manifestacije.

U stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Popović Božičković u Loznici, predstavljena je izdavačka delatnost Matice srpske.

Jadrani spremaju i veliku svečanu akademiju povodom velikog jubileja - 700 godina manastira Tronoše i kanonizacije njenog nekadašnjeg igumana Stefana Jovanovića, prvog učitelja Vuka Karadžića.