FILM "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića (sa Natašom Drakulić potpisuje i scenario), prvi veliki projekat o srpskoj epopeji u Velikom ratu, počinje da se snima 5. septembra u Beloj Crkvi.

"Novosti" su u utorak imale ekskluzivnu priliku da u studiju "Avala filma" prate prvu probu kostima i šminke za projekat koji je još od konkursa Filmskog centra Srbije 2015, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata na kojem je dobio podršku, pratila velika pažnja javnosti. Priča "Zaspanke za vojnike" inspirisana je "Srpskom trilogijom" Stevana Jakovljevića, koji je i jedan od glavnih junaka filma, a igra ga mladi glumac Marko Vasiljević.

- Radnja počinje kada Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dođe na otvaranje spomen-kosturnice u selo u kom je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, na obeležavanje dvadeset godina od ovih događaja. On želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno sa nadređenim poručnikom Aleksandrom, ali susreće samo komandanta. Kroz njihove flešbekove otvara se sudbina pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu - kaže Vasiljević, kome je Jakovljević prva glavna uloga u karijeri, i prva uloga na filmu. - Ova priča o hrabrosti i prijateljstvu Aleksandra i Jakovljevića, pokazaće i zašto je srpska vojska uspela da ostvari takvo herojstvo u Velikom ratu.

Mladi glumac ističe da je njegov junak skroman, pošten, i vrlo uplašen, ali da kroz rat stiče hrabrost, zahvaljujući Aleksandru koji mu i nekoliko puta spasava život...

- Ovaj film je za mene i neka vrsta omaža toj nezapamćenoj srpskoj epopeji, velikoj hrabrosti i međusobnoj požrtvovanosti mladih ljudi koje danas više, nažalost, nema, i verujem da će podsetiti ljude na neku našu tradiciju koja ne sme da se zaboravi.

SVETSKI UDžBENICI Slična osećanja ima i Aleksandar Đurica, koji igra narednika Milutina, učitelja u civilu, jedini lik koji ima filozofske osvrte na rat, i simbol je, kako ističe, početka nekog liberalnog pokreta u Srbiji. Đurica ističe da nove generacije ne znaju mnogo o Velikom ratu, da smo u školama prošli sve partizanske pobede i ofanzive, ali da smo ostali dužni upravo toj najvećoj srpskoj golgoti i herojstvu Prvog svetskog rata, a ono se, kroz proboj Solunskog fronta i bitke na Ceru i danas izučava u svetskim vojnim udžbenicima.

Lik poručnika Aleksandra, njegovog prijatelja, Antonijević je poverio Vuku Jovanoviću.

- Aleksandar je siroče, otac mu je umro od tifusa, a majka na porođaju kad ga je rodila, i on od rođenja ima tešku sudbinu. Odgajala ga je vojska, ona je njegova porodica, najbolji prijatelj, i on Veliki rat posmatra drugačije od ostalih vojnika. Duboko u sebi jedva je čekao da se negde zarati, školovao se za to, pogotovo što je njegov otac imao najveća ratna odlikovanja, i čovek kao što je Stevan Jakovljević jako ga intrigira. Oni su po svemu različiti, verovatno se nikada ne bi sreli u životu da se nije desio Veliki rat, i svestan je da u Stevanu postoji nešto što drugi vojnici nemaju. Kroz ogromno prijateljstvo, oni će jedan drugoga naučiti onome što imaju u sebi i što znaju - ističe Jovanović.

U ovom, gotovo potpuno "muškom filmu" (u podeli je zasad izvesna samo glumica Nataša Ninković), kao prestolonaslednika Akeksandra Karađorđevića gledaćemo glumca Stefana Radonjića, koji ističe da je uloga istorijskih ličnosti vrlo odgovorna.

- Prvi takav lik bio mi je Radoslav u "Nemanjićima", sada i mladi Karađorđević, a ove uloge nose i neku vrstu posebnog uživanja u glumačkom radu. Moja uloga obuhvata početak Velikog rata, dok je on još prestolonaslednik, ali i komandant vojske. Tada je imao dvadeset šest godina, koliko imam i ja sada, bio je vrlo racionalan, imao je osećaj odgovornosti za svoje ljude, brinuo je i ratovao zajedno s njima. On u filmu ne kaže napred, nego za mnom - kaže Radonjić -Imam neku vrstu strahopoštovanja prema tim likovima, oni zaista jesu naši heroji o kojima mi, nažalost, malo znamo, zato je dobro da se rade ovakvi projekti.

DEBITANT Marko Vasiljević,Ljubomir Bandović

Ljubomir Bandović je komandant baterije, nema ime, ima čin majora koji se pominje samo u jednoj sceni, a on je, kako kaže, ono što su većinom i bili komandanti tog vremena - čovek za primer, neosporan, nepotkupljiv, pravičan, koji drugima uliva strahopoštovanje, poverenje, sigurnost...

- Imamo i danas takvih ljudi, evo, general Milosav Simović, koga lično poznajem, a ima ih i u drugim profesijama. Ali, oni se danas u javnosti malo čuju, malo vide, jer ovo što sada živimo manje-više prerasta u neki Divlji zapad. Bahati i nevaspitani su najglasniji, pa nam se čini i da su jači, a nije tako. Ja ću u filmu probati da napravim nešto, uslovno rečeno, za šta je u Holivudu dovoljno da pozovete Denzela Vošingtona, uključite kameru, i ne brinete - kaže Bandović.


PRAUNUK MILUNKE SAVIĆ

Nenad Okanović igra Tasu, vojnika, redova, vezistu, koji je prežive i rat sa Turcima, Bugarima, i sada je u Velikom ratu. Kkao kaže, Tasa voli da jede, hrabar je, a kao "spadalo" održava dobar duh među vojnicima, kao i Jankulja, koga igra Marko Gvero.

- Meni je cela priča oko Velikog rata i "Srpske trilogije" privatno veoma važna, ja sam praunuk Milunke Savić, i mnogo sam srećan što sam u ovom projektu. Mislim da se naša država, naše društvo, tokom ovih decenija ne samo nije dovoljno odužilo tom herojstvu, nego se ono nije dovoljno ni afirmisalo u našim udžbenicima istorije.