UPEKLA zvezda. Sedimo u hladu jednog kafića i pričamo sa našom velikom muzičkom zvezdom. Sa Ljubišom Pavkovićem, svetskim umetnikom na harmonici.

* Skoro ste svirali na otvorenom, i po ovoj žezi.

- Pošto svako jutro plivam na Adi, od devet do deset, u dobroj sam kondiciji. Prsti me slušaju i nemam nikakvih problema.

* Očigledno, harmonika vam nije teret.

- Naprotiv. Kod mene se dogodilo da mi je ona, u isto vreme, ljubav i profesija.

* Koliko je ovaj instrument danas u modi, kod nas i u svetu?

- Kod nas je vrlo prisutan, jer imamo mnogo talenata. Ali nikako da dobijemo taj odsek za harmoniku na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Inače, to je vrlo moćan instrument u celom svetu.

* Nedavno ste boravili u Mađarskoj.

- Već treći put sam bio tamo na njihov poziv, gde držim master klas. Dolaze talenti iz celog sveta. Među njima je bio i jedan Izraelac. Toliko je dobro odsvirao jedno srpsko kolo da sam bio zapanjen. Čovek kao da je rođen u Lapovu.

* Napisan je novi pravilnik za muzičare i ugostitelje.

- Pamtim vremena kad se nešto poštovalo, kada smo potpisivali ugovore, a pare stizale na žiro račun. Ako taj pravilnik štiti i jednu i drugu stranu, onda glasam za njega.

* Koji su vam dalji planovi?

- Najviše bih voleo da uradim nešto što je i najteže. A to je instrumentalno izvođenje pesama. Ujedno, to je i završni ispit na Akademiji. Kolo-kolo-naokolo, sve je to teško i lako. Ali, instrumentalno izvođenje pesama iz raznih regiona, to je sve različito. To želim da odsviram, jer u tome se krije tajna, koja je pre svega pitanje stila.

* Velike su vrućine, koju biste pesmu odsvirali da se malo rashladimo?

- Nedavno sam svirao u Golupcu sa orkestrom, a pored mene Dunav kao more i neko peva "Rastao sam pored Dunava". Došlo mi je da skinem harmoniku i odelo i da zaplivam u toj reci.

* Da li je vreme za kolo vilovito?

- Ako hoćete da skinete kilažu, može. Ja tih problema nemam i uvek kombinujem i pesmu i kolo.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Bio sam gost na Ilidžanskom festivalu u Sarajevu. Drugi dan su ubacili i takmičenje harmonikaša. Gotovo 90 odsto njih sviralo je moje numere. Izuzetno sam primljen. Nije bilo politike, jer sve je bilo muzika.