POSETIOCI "Noći muzeja" imaće ove godine priliku da se prvi put uživo, u UK "Parobrd", sretnu sa delom Hesun Li, jedne od najpoznatijih dizajnerki sveta. Ona radi za kuću "Damjon", a tokom 2015-2016. imala je veliku izložbu u Luvru. Hesun Li promoviše tradicionalnu korejsku odeću - hanbok, a njena izložba nazvana je "Tajno nasleđe".

- U Beograd me dovodi manifestacija "Dani korejske kulture - Skokni do Koreje", koja se prvi put održava u Srbiji. Ujedno, prvi put dolazim u vašu zemlju i izuzetno sam počastvovana što sam deo ovakvog događaja - kaže, za "Novosti", Hesun Li.

* Šta je, u stvari, moderni hanbok?

- Svuda u svetu nasleđe formiraju ljudi koji žive u zajednici i dele kulturu, okruženje i životni stil. Hanbok je primer nasleđa kulture oblačenja. Tradicionalni i moderni hanbok treba posmatrati iz kontinurane perspektive. Male stvari kao što su rublje, dužina odeće i odnos proporcije, izražavaju filozofiju životnog stila korejskih predaka. Ova odeća je usađena u život korejskog naroda 5.000 godina. Materijali, boje i dizajn hanboka su tkana filozofija, koja prihvata prirodu kao deo života i živi zajedno sa njom. Napravljen je od materijala iz prirode. Boje su došle od prirodnih pigmenata. Moderni hanbok je zadržao suštinu ove filozofije, ali je poboljšao funkcionalnost i udobnost.

* Koliko je hanbok prisutan u modernoj Koreji?

- Danas je stil pret-a -porter postao norma svuda, uključujući i Koreju. Ipak, Korejci se okreću hanboku za posebne prilike u životu, kao što su venčanja. Tada ne oblače svakodnevnu odeću, već jedinstven hanbok, napravljen po meri. Taj izbor pokazuje da moderna korejska žena vidi hanbok kao način samoizražavanja, na koji slavi lepotu.

* Napravili ste umetnost od odeće kombinujući različite žanrove - balet, slikarstvo, 3D video -art, film...

- Korejci kažu da odeća daje krila onome ko je nosi. Komad veoma dobro dizajnirane odeće, napravljen s ljubavlju, može da učini osobu srećnom. Veoma sam zahvalna kada neko ko ceni i poštuje moj dizajn nosi tu odeću i srećan je u njoj. Istovremeno, inspirisana sam drugim žanrovima umetnosti i drago mi je kada umetnici i kustosi ocenjuju moj rad kao umetnički. Bila sam u prilici, na primer, da eksperimentišem sa tim kako pokret odeće može da bude u uzajamnom delovanju sa balerinama ili kako slikari mogu da uhvate pokret i teksturu u samo jednom potezu.

Kostim po uzoru na tradicionalnu Korejsku nošnju


GLAMUROZNA EKOLOGIJA

NA izložbi u "Parobrodu" biće predstavljeni glamurozni, ceremonijalni odevni komadi, kao i svakodnevna odeća Hesun Li. Cela kolekcija napravljena je od ekoloških materijala.