NIJE lako biti pesnik ali je mnogo, mnogo lepo, rekao je danas velikan poezije za decu Ljubivoje Ršumović na svečanosti u Dečjem kulturnom centru, kojom je obeleženo čak šest decenija njegovog rada.

Pred skoro tri stotine najmlađih čitalaca u sali, okružen porodicom i prijateljima, Ršumović je rekao da ne može svaka pesma koja se napiše da bude toliko vredna da se nađe u knjizi. Naime, mališanima je rekao da je u životu napisao oko 10.000 pesama, ali da je u knjige stala tek četvrtina tog opusa.

- Deco, čitajte mnogo da biste pisali pesme. Čitajte pesme drugih, dobrih pesnika - poručio je Ršum. - Čitajte i romane i priče. One prave i vredne pesme, ipak, čovek mora sam da napiše.

On se u punoj sali Dečjeg kulturnog centra setio i dana kada je počinjao da mašta o svom književnom pozivu.

- Žarko sam želeo da mi pesma bude štampana u nekim novinama i to se dogodilo 1957. godine - rekao je Ršumović. - Kao gimnazijalac, objavio sam prvu pesmu u "Užičkim novinama". Bila je to za mene velika radost i od tada se računa moj radni književni staž.

Domaćin svečanosti, sem slavljenika, bio je i Minja Subota koji je napisao i izveo mnoge kompozicije na Ršumovićeve tekstove.

Društvo na sceni pravili su im hor "Čarolija" i hor Dečjeg kulturnog centra. Slavljeničku atmosferu upotpunili su svojim nastupima pevačice Bilja Krstić, Prljavi inspektor Blaža, Leontina Vukomanović i Zorana Pavić, bivši vaterpolista i sadašnji predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, kao i glumci Slobodan Boda Ninković i Viktor Savić, koji su pevali čuvene Ršumovićeve pesme.

Foto. V. Danilov


UNUCI I UNUKE - NAJVEĆA INSPIRACIJA

Najpoznatiji srpski pesnik za decu predstavio je, danas, publici i svoju najveću inspiraciju - unuke Aleksu, Marinu, Nađu i Vida. U publici je bio pesnikov sin Vuk Ršumović, naš nagrađivani filmski reditelj.