JUBILARNA, petnaesta dobitnica nagrade "Žanka Stokić" je prvakinja Drame Narodnog pozorišta Olga Odanović - danas je odlučio žiri većinom glasova.

Ovo ugledno priznanje, ustanovljeno na predlog Mire Stupice, od 2003. godine dodeljuju nacionalni teatar, Kompanija "Novosti" i grad Požarevac. Žiri (predsednik Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti", reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić) o ovogodišnjem laureatu odlučivao je među dvanaest kandidatkinja.

- Iznenađena sam i uzbuđena, kao i uvek kada je o priznanjima reč. Bilo je tako i kad sam dobila "Ljubinku Bobić". Čini mi se da su ove nagrade veće od mene, pa možda ne umem ni da ih primim na pravi način - kaže za naš list Olga Odanović, povodom vesti da je postala dobitnica prestižnog priznanja. - Svi znamo ko je bila Žanka Stokić, kakva je bila glumica i ako sam bar delić njenog senzibiliteta iznela na sceni, biću srećna. Tim pre, što sam i sama najveći deo karijere igrala u komedijama. Žanka je nedostižna, vanvremenska, još živa među kolegama i u pozorišnom svetu. Zato i osećam mali zazor i veliku odgovornost pred nagradom s njenim imenom.

Poznata glumica završila je FDU u klasi profesora Milenka Maričića. U angažmanu Pozorišta "Boško Buha" provela je osamnaest godina, a od 2006. godine stalni je član Narodnog pozorišta. Među njenim najpoznatijim pozorišnim ostvarenjima pominju se uloge u predstavama "San letnje noći", "Čikaške perverzije", "Skup", "Mizantrop", "Gospođa ministarka", "Bela kafa", a odnedavno je zablistala i u liku Matrjone u "Carstvu mraka" na matičnoj sceni. Na velikom platnu gledali smo je u filmovima "Kad porastem biću kengur", "Lift", "Guča", "Klopka", ali je najširoj publici posebno bliska kao Zlatana u seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Tokom karijere Olga Odanović dobila je i mnoga značajna priznanja. Između ostalih, Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru, Sterijinu nagradu za ulogu Baba Poleksije u predstavi "Carev zatočenik", nagradu za najbolju žensku ulogu na Festivalu malih scena u Rijeci (Grube u "Skupu"), osvojila je i "Miloša Žutića", dva "Zoranova brka","Ljubinku Bobić" i "Ardaliona" za ulogu majka Janje u predstavi "Bela kafa" na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Nagrada "Žanka Stokić" (koja se dodeljuje "ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza") ovogodišnjoj dobitnici biće uručena 23. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.


ZAHVALNOST MIRI STUPICI

Žiri se s posebnim pijetetom još jednom setio Mire Stupice, glumice 20. veka ("krunisane" u velikoj anketi našeg lista), na čiji predlog je i ustanovljena nagrada "Žanka Stokić" i čiji je bila doživotni predsednik. Istaknuto je da je Stupica našu kulturnu javnost zadužila ne samo velikom karijerom, već i ovom inicijativom, stalno naglašavajući da "nagrada nikad dovoljno, pogotovo ženskih" u ovako darovitoj umetničkoj sredini.