Ovogodišnji dobitnik Disove nagrade je pesnikinja, prevodilac i esejista iz Beograda Zlata Kocić.

Kocić je u književnost ušla 1982. godine, objavivši knjigu "Klopka senki".

Od tada je objavila 10 knjiga pesama i postala jedan od najboljih savremenih srpskih pesnika.

Snažno oslonjena na folklorno-mitološku tradiciju, na jednoj strani i iskustvo književne avangarde, na drugoj, Zlata Kocić je izgradila pesnički svet čija je osnovna karakteristika duboko sakralizacija sveta i života, navodi se u obrazloženju žirija.

"Ova dimenzija njene poezije je posebno došla do izražaja u knjizi 'Lazareve lestve' (2003), a ona ima središnju ulogu u knjigama 'Melod na vodi' (2008) i 'Belo pule' (2014)", ističe žiri koji su činili prof. dr Radivoje Mikić, Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić.

Žiri navodi i da poeziju Kocić karakteriše i posebna briga za jezički izraz, odnosno sklonost ka onoj vrsti građenja novih reči za koju je veliki pesnik Ivan V. Lalić smatrao da može biti razlog da ona bude proglašena "za Koderovu kći".

"Pored jezik Zlata Kocić posebnu brigu posvećuje kompoziciji svojih pesama, ciklusa i zbirki, i ta njena pesnička skrupuloznost ukazuje na potrebu za dostizanje visokih artističkih dometa. I po tome je Zlata, ne samo jedinstvena pojava u savremenoj srpskoj književnosti, već i jedan od najboljih srpskih pesnika danas", navodi se u obrazloženju.

Zlata Kocić rođena je 31. avgusta 1950. godine u Željevu kod Svrljiga.

Radila je kao gimnazijski profesor, lektor-redaktor i urednik u izdavačkoj kući "Nolit", a usavršavala se na studijskim boravcima u Rusiji.

Pesme su joj prevođene na više jezika i dobitnik je brojnih nagrada.

Disova nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije "Disovo proleće", koja se u Čačku organizuje 54. put.

Nagrada Zlati Kocić biće uručena 25. maja na završnoj svečanosti ove manifestacije.