KULTNA tragikomedija "Ko to tamo peva" iz 1980, po scenariju Dušana Kovačevića, u režiji Slobodana Šijana, opet je proglašena najboljim srpskim filmom, snimljenim u periodu od 1911. do 1999. godine.

Ovo je rezultat izbora 102 najbolja ostvarenja, koji je povodom 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu organizovala Jugoslovenska kinoteka. Lista je napravljena na osnovu glasova naših kritičara, analitičara i teoretičara filma, profesora, reditelja, scenarista, glumaca, producenata..., a proglašena je 28. decembra, na dan prve filmske projekcije u svetu.

Na drugom i trećem mestu su "Skupljači perja" i "Tri" Aleksandra Saše Petrovića, a slede "Kad budem mrtav i beo", "WR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu", "Podzemlje". Tu su i "Jutro", "Otac na službenom putu", "Lepa sela lepo gore", "Nacionalna klasa", "Balkanski špijun", "Mlad i zdrav kao ruža"...

Izabrane filmove Jugoslovenska kinoteka će, u skladu sa svojim ovlašćenjima i prema Zakonu o kulturnim dobrima, proglasiti za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, tokom čitave istorije domaćeg filma, samo su četiri ostvarenja do sada dobila to priznanje - "S verom u Boga", "Nevinost bez zaštite", "Grešnica bez greha" i "Rudareva sreća".

Upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović najavio je da će predlog da celokupan fond filmova vezanih za Srbiju i Jugoslaviju do 1945. godine bude proglašen za kulturna dobra od izuzetnog značaja, a tu će se naći i "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" i "Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi", koji su otkriveni 2003. godine.