ŽENA koja je beogradskom baletu donela svetsku slavu i muza velikog Morisa Bežara, karijeru je počela u Narodnom pozorištu u Beogradu 1951. godine. Prekretnicu u njenoj karijeri predstavlja dolazak ruskog koreografa Leonida Lavrovskog, radi obnavljanja baleta "Žizela", u kom je naslovnu rolu odigrala rekordnih 177 puta na svojoj matičnoj sceni, ali i na drugim pozornicama, uključujući i Boljšoj teatar.

Druga uloga koja je obeležila njenu karijeru je rola Devojke u baletu "Čudesni mandarin" Bele Bartoka, u koreografiji Dimitrija Parlića. Drugi deo karijere provodi u Parizu, kao solistkinja trupe jednog od najvećih koreografa 20. veka, Morisa Bežara. Najzapaženija u toj "pariskoj fazi" bila je njena interpretacija Bežarovog viđenja Ravelovog "Bolera", koju je čuveni koreograf napravio za nju.

Prestala je da igra u 47. godini, a tri i po decenije kasnije otišla u večnost, ne dočekavši objavljivanje biografije, koju je na osnovu Dušankinih sećanja napisala Branka Vuković.

- Duška Sifnios ostaće upamćena po brojnim ulogama kojima je osvajala publiku na scenama širom sveta - rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ikona beogradskog baleta preminula je 14. oktobra u Briselu, dan uoči svog 83. rođendana.

ISPRAĆAJ

SAHRANA će biti obavljena 22. oktobra u Briselu, a povodom smrti slavne umetnice, u Narodnom pozorištu će se održati prigodan program "Veče sećanja na Dušku Sifnios".