TEK što je renoviran jedan od najstarijih spomenika balkanske arhitekture iz prve polovine 19. veka - Manakova kuća, pojavile su se i prve kritike na način na koji je posao završen. Posebno su zabrinuti zaposleni u Etnografskom muzeju u Beogradu, jer smatraju da su radovi na objekatu, nedavno saniranom novcem iz državnog budžeta, izvedeni na nezakonit i nestručan način. Oni tvrde da Manakova kuća nije obnovljena u skladu s konzervatorsko-restauratorskim načelima, već kao običan građevinski objekat.

Uz to, kao veliki propust navode i to što je izuzetno vrednu zbirku Hristifora Crnilovića, direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković poverila kustosu Jeleni Tucaković, koja nije u stalnom radnom odnosu.

- Ova stalna postavka Manakove kuće predata joj je i bez komisije, što je nečuveno. Tako je ostalo nepoznato da li se stanje zbirke umetničkih dela slaže na papiru i u stvarnosti - kaže, za "Novosti", jedna od zaposlenih, koja zbog sve učestalijih pretnji aktuelne direktorke otkazom nije želela da joj se objavi ime.

S navodima naše sagovornice saglasan je znatan broj kolega, ali svi iz istog straha od "odmazde" žele da ostanu anonimni.

- Odgovorno tvrdimo da posle sanacije nedostaju mnogi dragoceni eksponati, stalna postavka je izmenjena novim predmetima koji nisu iz Crnilovićeve zbirke koju smo godinama izlagali - naglašavaju oni.

ZBIRKA MANAKOVA kuća proglašena je spomenikom kulture početkom sedamdesetih godina prošlog veka, a deset godina kasnije postaje izložbeni prostor Etnografskog muzeja sa stalnom postavkom zbirke Hristifora Crnilovića - slikara, istraživača tradicije i kolekcionara, koji je, po smrti 1963, ovom muzeju poklonio 2.650 autentičnih umetničkih predmeta.

Ekipa "Novosti" posetila je Manakovu kuću i uverila se u to da na većini vitrina, koje čuvaju starinski zlatni i srebrni nakit, pafte, jedinstvene i autentične nošnje, iako su predviđene, još nisu ugrađene sigurnosne brave. Zbog novih, jačih reflektora, u izložbenom prostoru su visoke temperature, a prisutna je i vlaga. Stručnjaci, kustosi i konzervatori opominju da zbog toga postoji opasnost da će se za kratko vreme predmeti od vune i platna ubuđati.

Odgovor na ove optužbe pokušali smo da dobijemo od kustosa Jelene Tucaković, ali nam je odgovoreno da je na godišnjem odmoru. Direktorka Mirjana Menković bila je zauzeta i nije želela da daje bilo kakva objašnjenja.

Da podsetimo, renovirana Manakova kuća otvorena je za posetioce sredinom prošlog meseca. Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je tom prilikom izjavio da je reč o najvećoj etnografskoj spomen-zbirci u Srbiji. Neposredno pre tog događaja protiv direktorke Menković pokrenut je prekršajni postupak po nalogu budžetske inspekcije, kojim se tereti za proneveru sedam miliona dinara. Zaposleni su još više zabrinuti, jer je u najavi i obnova centralne zgrade Etnografskog muzeja, koja ima šest i po hiljada kvadratnih metara.

Vitrine bez bravaKUHINjA ZA SLAVU

POSLE sanacije, Manakova kuća dobila je i "haj-tek" kuhinju s trpezarijskim stolom koja bi, po zamisli direktorke, trebalo da služi da zainteresovanim posetiocima pokaže kako se u Srbiji proslavlja slavski dan. Osavremenjenu ponudu ovog izložbenog prostora čini i prodaja rakija, vina i sireva, kao tradicionalnih srpskih namirnica koje je moguće naći u svakom supermarketu u blizini.