ZORAN Simjanović, naš čuveni kompozitor filmske muzike, dobio je svetsku nagradu Global Short Film Awards u Njujorku za muziku koju je komponovao u slovenačkom kratkom igranom filmu "Mario je gledao more zaljubljenim očima", rediteljke Svetlane Dramlić.

Svečana dodela ovog visokog priznanja zakazana je 21. maj, na festivalu u Kanu, gde će biti upriličeno i prikazivanje najboljih ostvarenja nagrađenih u Njujorku. U izjavi za "Novosti", kompozitor, koji je tokom pedesetogodišnje karijere potpisao muziku u kultnim jugoslovenskim i srpskim filmovima, kaže da je iznenađen nagradom.

- Veoma se radujem, naravno, pogotovu što nisam očekivao priznanje. Ali neki ljudi u svetu ipak su primetili šta sam uradio. Lep je osećaj kad saznate da vas negde primećuju i vrednuju. Ovaj film je bio na našem Kratkom metru, pa nije dobio ništa - kaže Simjanović.

On, međutim, neće ići u Kan po nagradu.

- Znam kako izgleda kanska "frka", bio sam tamo. Neka idu klinci iz ovog filma da vide šta je Kan. Rediteljka Svetlana Dramlić, Boštjan Kačičnik, Saša Jovičić i Petar Stojičić, koji su u Njujorku nagrađeni za najbolji zvuk.

"Mario je gledao more..." izabran je među 1.400 prijavljenih filmova iz 80 zemalja, a glavne uloge igraju naša Branka Katić i Dušan Šarotar, koji je i scenarist. Poziv za saradnju na ovom filmu, a zatim i nagradu, Simjanović je dobio u trenutku dok piše knjigu "Kako sam postao i prestao da budem filmski kompozitor".

- Jedino što sam radio u poslednje vreme bilo je u Sloveniji, komponovao sam muziku i za kratki film "Čežnja", koji je Dejan Karaklajić tamo snimao. Ali kod nas i dalje nema para za nove filmove, i ne verujem da ću ovde u dogledno vreme nešto raditi. Srđan Karanović, recimo, više neće da snima, Goran Marković bi hteo, ali nema sredstava. Nevolja je što neki naši fantastični reditelji moje generacije, koji bi mogli da režiraju sigurno još desetak godina, više ne rade. To je besmisleno. Zamislite kada bi neko rekao Novaku Đokoviću da više nema para za njegove turnire, pa da sačeka koju godinu - ističe Simjanović.