NIKO ne plaća usluge Nikole Kusovca. Nisam uzimao nikome ni dinara za stručno mišljenje - tvrdi istoričar umetnosti Nikola Kusovac, reagujući na izjavu Zorana Jovičića, vlasnika zbirke slika koje su ovih dana izložene u Kući legata i koje su uzburkale stručnu javnost zbog mogućih falsifikata.

U tekstu "Između sećanja i zaborava - čuvari reda" objavljenom u jučerašnjem broju "Novosti", Zoran Jovičić je rekao da Kusovac naplaćuje "700 dinara za izdavanje sertifikata".

- Svima koji dođu kod mene sa slikama, kažem: "ovo ne valja - bacite" ili "ovo je dobro - čuvajte". I Jovičić je mogao da dođe, rekao bih mu da slike ništa ne valjaju, da ih skloni i ne pravi bruku - kaže Kusovac za "Novosti". - Da je Jovičić došao, ne bi bilo ove bruke, a ne bi ga koštalo ništa. Zato je odgovoran. Znao je gde može da dobije informaciju za svaku sliku. Zato je kriv.

Kusovac kaže da je izdavanje stručnog mišljenja u pisanoj formi prepustio galeristi.

- Naknada koju naplaćuje galerista je vrlo skromna. Ne dam da bude preko mere. Ali to nema veze sa Nikolom Kusovcem - objašnjava ugledni istoričar umestnosti.

POHVALA "NOVOSTIMA"

- NE daj bože da se "Novosti" nisu oglasile - kaže Kuskovac.

- Neko bi pomislio da u Beogradu ne znaju ko je Nadežda Petrović, ko je Ignjat Job. Zahvaljujem se vašem listu i pohvaljujem ga što je skinuta ljaga sa obraza stručnjaka. Sve se promenilo posle vaše intervencije.