UPRAVNI odbor Narodnog pozorišta podneo je ostavku i o tome obavestio Vladu Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, a onda i - javnost.

U saopštenju upućenom medijima navodi se da je prošlo godinu dana od okončanog konkusa za upravnika kuće i dostavljenog predloga (Božidar Đurović) Vladi, ipak, još nije imenovan novi čelni čovek teatra. Tim povodom, kako se navodi, UO je uputio dopis i premijeru Aleksandru Vučiću krajem avgusta prošle godine, ali još nije dobio odgovor. U pismu upućenom javnosti Upravni odbor podseća da je, u međuvremenu, povukao još jedan potez:

"Ne želeći da saučestvuje u nezakonitom stanju u Narodnom pozorištu (mandat v. d. upravnika istekao je u oktobru 2014, na šta je ukazala i Državna revizorska institucija), UO je u oktobru prošle godine obustavio svoj rad i o tome obavestio Vladu. I na ovaj dopis nije bilo nikakvog odgovora ni reakcije", navodi se u pismu.

Upravni odbor je zato, pet meseci posle obustave rada i odluke da ne zaseda, odnosno "da svojim daljim radom ne daje legitimitet nezakonitom stanju" - doneo odluku da podnese ostavku.

- Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali obaveštenje zašto to nije učinjeno i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni UO, dovodi do sistematskog urušavanja ove važne institucije - napisali su Vladi i Ministarstvu, odnosno premijeru Vučiću i ministru Ivanu Tasovcu članovi Upravnog odbora.

Jelena Kajgo

Potpisali su ga Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Dragan Todorović, Danica Maksimović, Milan Prosen, Milena Marković i predsednica Jelena Kajgo, koja u izjavi za "Novosti" dodaje:

- Pokazali smo veliko strpljenje, čekali godinu dana da se, posle završenog konkursa, imenuje upravnik i okonča nezakonito stanje. Pošto do toga nije došlo, shvatili smo da je naš rad u potpunosti obesmišljen. A zašto je najvažnija institucija kulture u Srbiji osuđena na ovakav tretman, koji i čiji interesi sprečavaju da se situacija razreši, to je pitanje na koje, zaista, nemam odgovor.

Kako saznajemo, Upravni odbor neće zasedati do razrešenja, ali će sprovoditi nužne odluke i formalnosti na koje ih zakon obavezuje. Tako će usvojiti predlog budžeta i repertoara, kao i plan javnih nabavki za 2016. godinu, da bi pozorište moglo da nastavi sa radom.

PREDLOG NA ČEKANjU

NA adresu Vlade Srbije u oktobru prošle godine upućeno je pismo UO u kome se, između ostalog, podseća na to da je u Narodnom pozorištu posle tri neuspešna konkursa za upravnika, raspisan četvrti, koji je okončan 9. marta 2015. izborom Božidara Đurovića. U skladu sa Zakonom o kulturi, predlog kandidata upućen je Ministarstvu kulture, koje ga je prihvatilo i uputilo Vladi na dalje odlučivanje.

Ali predlog ni godinu dana od završetka konkursa - nije došao na dnevni red Vlade.