U MUZEJU Narodnog pozorišta otvorena je gostujuća izložba autorke Jelene Pauljev posvećena jednoj nesvakidašnjoj, svestranoj i darovitoj umetnici - Teodori Boberić (udatoj Arsenović), dugogodišnjoj glumici i operskoj pevačici nacionalnog teatra, radijskom izvođaču narodnih pesama i prvoj lepotici srpske kinematografije!

Ko je zaboravljena diva naše scene? Rođena je u Novom Bečeju (Vranjevu) 1886. godine, a istorija Narodnog pozorišta beleži da je bila jedna od vodećih glumica dramskog repertoara tokom pola veka ove kuće, od 1906. do 1956. godine. Tih sezona Teodora je bila i glavni interpretator u popularnim komadima s pevanjem (“Koštana”, “Tašana”, “Čučuk Stana”), ali ni to nije sve: ova rasna lepotica ostala je upamćena i kao pionir srpske Opere: bila je naša prva Acučena u “Trubaduru” i prva Karmen u istoimenom delu. Slava dramskog repertoara nimalo nije zaostajala za njenim operskim opusom, jer Teodora se okušala u mnogim poznatim naslovima svoga doba kao što su “Suton”, “Drveće umire uspravno”, “Kola mudrosti - dvoja ludosti”...

Srećan sticaj okolnosti (kao i njena nesvakidašnja harizma), učinili su i da u svemu ostalom bude perjanica. Glumila je u prvim balkanskim igranim filmovima snimljenim 1911. - u “Karađorđu” kao Jelena, a u filmu “Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi” tumačila je Mariju Gorjansku.

Teodora Boberić postala je i omiljeni izvođač narodnih pesama Radio Beograda, od samog osnivanja. U tom delu karijere ostvarila se snimajući za vodeće muzičke kuće kao što su “Odeon”, “Edison Bell” i “His master` s voice”. Za veliki doprinos srpskoj kulturi, stigla su i priznanja: Orden Svetog Save IV i V reda, bugarski kralj Boris Treći ovenčao ju je Narodnim ordenom za građanske zasluge, dobila je i skupoceni prsten - dar kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i Ordene rada I i II reda. Umrla je i sahranjena u Beogradu, 1960. godine.

Izložba o ovoj osobenoj ličnosti “premijerno” je prošle godine postavljena u njenom zavičaju, Novom Bečeju. Sada ovu jedinstvenu priliku ima i beogradska publika nacionalnog teatra.