U ZDANjU Muzeja savremene umetnosti, koje čeka na završetak rekonstrukcije bezmalo celu deceniju, u petak će biti održana konferencija za štampu povodom raspisivanja novog tendera za obnovu.

- Uveren sam da će ovoga puta sve ići kako treba - kaže za "Novosti" akademik Dušan Otašević, predsednik UO MSU. - Mislim da se završetak radova može očekivati u neko dogledno vreme, mada zbog svega što se dešavalo sa prethodnim tenderima, ali i zbog mogućnosti da iskrsnu neke uvek nepredviđene okolnosti, zasad se neće precizirati rok za otvaranje muzeja.

O novoj konkursnoj dokumentaciji i pozivu za podnošenje ponuda za izvođenje radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji objekta muzeja govoriće Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, Dušan Otašević, Slobodan Nakarada, v.d. direktora i Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi.

- Najvažnije je da je novac obezbeđen, zahvaljujući velikom razumevanju da je posredi projekat od kapitalnog značaja za našu kulturu, nije se vratio u budžet, što je bila realna opasnost - dodaje Otašević. - Optimista sam i zato što postoje spremnost i volja zaposlenih u MSU, ali i svih ostalih vezanih za ovaj posao da se on na najbolji mogući način okonča i da na Ušće ubuduće dolazimo na izložbe kakve su svojevremeno pronele slavu ove institucije. Stalna postavka je već osmišljena i čeka da se useli u svoj dom.

Podsećanja radi, posle višegodišnjeg zastoja radova na Ušću, početkom prošle godine raspisan je tender, a ministar kulture Ivan Tasovac i tadašnji v.d. direktora Jovan Despotović navili su sat koji je odbrojavao vreme do planiranog svečanog otvaranja, zakazanog za pedesetogodišnjicu postojanja MSU. Jubilej je prošlog oktobra protekao bez slavlja, jer je zbog kašnjenja u izboru izvođača, a posle javne polemike oko regularnosti tendera, početkom septembra smenjen Despotović.

Na čelo kuće potom je imenovan Slobodan Nakarada, koji je tražio obustavu spornog tendera, pa su se sredinom novembra prošle godine stekli uslovi za raspisivanje nove javne nabavke. Početkom decembra, vlada Srbije odlučila je da sredstva predviđena za radove na Ušću prebaci u ovogodišnji budžet, a tim povodom Nakarada je za "Novosti" rekao kako će novi tender imati jasnije i oštrije uslove nadmetanja, da će biti urađen novi predmer i predračun, da će se formirati i nova tenderska komisja... Više detalja o tome sigurno će se čuti na današnjoj konferenciji za medije.


KULTURNO DOBRO

ZGRADU MSU na Ušću projektovali su Ivan Antić i Ivanka Raspopović, kojima je na dan otvaranja 20. oktobra 1965. dodeljena Oktobarska nagrada Beograda za arhitekturu. Zdanje na levoj obali Save, naspram Beogradske tvrđave, zidano je pet godina, ukupna površina njegovog unutrašnjeg prostora iznosi 5.055 metara kvadratnih i okruženo je parkom skulpture sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka. Zgrada muzeja proglašena je kulturnim dobrom 1987. i podleže odgovarajućoj meri zaštite.