NAJPOŠTOVANIJI i najvoljeniji jugoslovenski i srpski glumac Dragan Gaga Nikolić sahranjen je u ponedeljak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Velikana naše kulture, koji je Beogradu ostavio neponovljiv duh metropole, gospodstva, čestitosti, šarma i optimizma, do njegove nove scene, nebeskog pozorišta i filma, ispratili su članovi porodice, supruga Milena Dravić, mnogobrojne kolege, prijatelji, i hiljade njegovih poštovalaca.

U tišini i suzama, na čelu povorke posle opela bio je glumac Vuk Kostić, Gagin sugrađanin sa Crvenog krsta, koji je nosio krst, fotografiju Džimija Barke, Flojda, Popaja, Prleta... nosila je glumica Katarina Žutić, a kovčeg su iz kapele iznele njegove kolege i prijatelji Nebojša Glogovac, Branimir Brstina, Vojin Ćetković, Svetislav Bule Goncić, Žarko Laušević, koji je stigao iz Amerike, i koji je često obilazio Gagu dok je bio bolestan.

Iz Amerike su na ispraćaj stigli i glumac Rade Šerbedžija i glumica Snežana Bogdanović, a ispred kapele, u znak zahvalnosti i poštovanja za sve što je ostavio našoj zemlji i kulturi, od Gage se oprostio ministar Ivan Tasovac.

- Srpska, jugoslovenska i evropska kultura ostale su bez jednog od najvećih i najvoljenijih glumaca... Sumnjam da će se ikada više u jednoj ličnosti spojiti takav raskošni talenat, mangupski šarm i endemsko gospodstvo. Gaga je jednom prilikom izjavio da se čitavog života trudio da u sebe utka ono što je pisalo na špici filma kojim je započeo karijeru: "I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem." Džentlmenski kodeks nije mu dozvolio ni da pomisli ono što smo svi mi znali i tada, a što osećamo i sada - da je Gaga još za života postao ne samo kakva-takva svetiljka, već najviši i najsjajniji svetionik - princ glume, dobri duh Beograda, večiti tragač za istinom u svetu opsena, i drugar za nezaborav - rekao je Tasovac.

Opelu i ispraćaju Gage Nikolića prisustvovao je i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, a na groblju od glumačke legende u ime kolega oprostio se reditelj Goran Marković.

- Dragi Gago, tvoj odlazak boli ne samo tvoje najbliže, nego i hiljade nepoznatih ljudi. Poslednjih nekoliko dana nisam naišao na čoveka koji se nije zapitao kakav će njihov život biti bez tebe. Bio si važan mnogima, a da to nisi ni znao. Tvoj odlazak doživeli smo kao lični gubitak, a tuga za tobom preplavljuje i naš grad, i ceo Balkan. Šta da kažemo sada na rastanku? Sa naše strane, od ove nepregledne mase onih koji su voleli tvoju umetnost i tvoj stil, mogu obećati da ćemo pokušati da zaboravimo kako te više nema - rekao je Marković.

UMETNIK SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

POSLEDNjE ovacije Gaga Nikolić dobio je u ponedeljak na komemoraciji u prepunom Atelju 212. Za njegove mnogobrojne poštovaoce Velika scena sa galerijom bila je premala, pa se putem video-bima istovremeno prenosila i na Maloj sceni. Branimir Brstina, upravnik Ateljea, oprostio se od Gage stihovima:

"Da ima neko ko ti je pored mača stao, a da nije poželeo svet da popravlja, da ima neko ko te je takao, a da se nije ogrejao, da ima neko ko te je sreo, a da nije poželeo da ti na ramenu sedi, da ima neko ko te je slušao, a da se nije grohotnim smehom isplakao, da ima neko ko te je samo jednom video, a da se u tebe nije zaljubio, da ima takav neko, sam bi na svetu bio bez nas", rekao je Brstina. Po rečima Dušana Kovačevića, pero kamere davno je Gagu ovekovečilo u knjizi slavnih, velikih, najvećih imena naše pozorišne, filmske i životne scene. Bio je umetnik običnog, svakodnevnog života.

DRŽAVNI VRH

KOMEMORACIJI Draganu Nikoliću prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, kao i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.
Pročitajte još:
* POSLEDNjI OPROŠTAJ OD DRAGANA NIKOLIĆA: Nikad otpisan, uvek nacionalna klasa