GLUMAC Dušan Golumbovski, popularni Ozren Soldatović iz serija "Srećni ljudi" i "Bela lađa", lik u kome je Siniša Pavić anticipirao potonje "tajkune", preminuo je u nedelju u Beogradu.

Ovaj glumac, voditelj, pevač, publicista, angažovani radnik u kulturi, rodio se u Beogradu u sam osvit Drugog svetskog rata, u braku poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i Dragutina Golumbovskog, sina bogatog industrijalca.

Glumu je zavoleo kao dečak, kada je kao desetogodišnjak u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu zaigrao u predstavi "Sin brkate čete". Odatle je (na preporuku jedne čistačice, kako je mnogo kasnije ispričao) dospeo do dramske grupe čuvenog Bate Miladinovića da bi se desetak godina kasnije na glumačkoj akademiji obreo u klasi sa velikanima, Zoranom Radmilovićem, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom... I pored desetina briljantnih uloga ostvarenih na scenama Narodnog, Pozorišta na Terazijama i drugih beogradskih teatara, u najširoj javnosti će ostati upamćen po nezaboravnim rolama u serijama Siniše Pavića "Bolji život", "Bela lađa", "Srećni ljudi".

Golumbovski se šezdesetih godina prošlog veka, sa drugim doajenima našeg glumišta, okuplja oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevića Rasa, koje prerastaju u svojevrsni politički teatar. Sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine je činio prvi voditeljski par kultne TV emisije "Koncert za mladi ludi svet", u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

Po odlasku u penziju 2002. godine tumačio je isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji je smatrao svojom posebnom obavezom.

Golumbovski je za sobom ostavio suprugu Mirjanu Popović Golumbovski, istaknutu novinarku i dugogodišnju urednicu u "Novostima" i ćerku Anu, filmskog i TV montažera.

Kremacija posmrtnih ostataka Dušana Golumbovskog biće održana sutra, 6. januara, u 16 časova na Novom groblju.