IZLOŽBA "Peć - kolevka srpstva", koja će biti otvorena danas u 18 časova u Galeriji "Progres", predstavlja razglednice i fotografije iz privatne zbirke advokata Ranka Raičkovića, ali i umetnička dela jednog vajara i dva slikara, inspirisana drevnom Metohijom.

Fotografije imaju dokumentarnu, likovnu i istorijsku vrednost i predstavljaju pečat vremena, ali i modni ukus jednog društva.

- Razglednice i fotografije su iz lične arhive i datiraju od početka 20. veka, pa do danas. Na nekima do njih su slike Peći, Patrijaršije i manastira Visoki Dečani, a na drugima se mogu videti nošnje iz ovog kraja, devojke sa početka 20. veka, sportisti - objašnjava Raičković.

Među eksponatima novijeg datuma nalaze se potresne fotografije egzodusa nastale u junu 1999. godine u Peći i okolini. Neke od njih zabeležene su na Savinim vodama, u blizini crnogorske granice. Na njima su ovekovečene scene opela, koje sveštenik drži na starom drumu.

Umetničke slike prate tematiku fotografija, pa su i na njima motivi Peći, Patrijaršije, Metohije...

- Slike prikazuju stradanje, humanizaciju i dehumanizaciju čoveka sa svim svojim specifičnostima. Druga važna stvar je što je sve ovo vezano za Metohiju - kaže za "Novosti" jedan od učesnika izložbe, akademski slikar i pedagog Slavko Šćepanović.

Po njegovim rečima, cela postavka je urađena u opštoj kampanji za očuvanje naših kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji. Cilj učesnika je da, svako u svom domenu, na neki način bar pokuša da skrene pažnju na važnost ove teme.

- Tema slika je stradanje, ali kada ih čovek vidi, može i sam da ih analizira. Jer, na kraju, slika je priča koja se ispriča na platnu - objašnjava Šćepanović.

Posetioci izložbe videće i dela vajara Draga Đokića, kod koga se lik sveca Vasilija Ostroškog prvi put pojavljuje u skulpturi. Ovaj svetitelj služio je kao arhimandrit u Pećkoj patrijaršiji, a na istom mestu rukopoložen je za mitropolita hercegovačkog.

- Na jednoj od skulptura prikazan je isposnik Vasilije Ostroški kako zida manastir. On je bosonog, koščat, pun snage, sa ogromnom bradom i sa maljem u ruci kojim razbija kamen - kaže Đokić.

Njegovo drugo delo na izložbi nosi naziv "Ostroški isceljitelj" i predstava Svetog Vasilija pod čijim se skutima krije manastir Ostrog i vernici koji idu na poklonjenje. Đokić najavljuje da trenutno radi ciklus skulptura posvećenih velikom svecu, koji će se uskoro naći pred publikom.

Izložba posvećena "kolevci srpstva" biće otvorena do 17. avgusta.