NOVA VAROŠ - Među korice knjige "Dozivanje predaka" novinar Dragoljub Gagričić, dopisnik "Novosti" iz Starog Vlaha i Polimlja, sabrao je novinske tekstove - zapise, komentare, osvrte, reportaže, feljtone. U nešto više od četiri decenije novinarskog zanata, uz svakodnevne izveštaje, autoru je dozivanje predaka i zalaganje da se prekine lanac zaborava bila omiljena tema.

- Stalno me peklo ponižavanje sopstvene istorije. U drugoj polovini 20. veka isuviše se revnosno potiskivalo sve što se odigralo u periodu pre Drugog svetskog rata, kao da je Stari Vlah bio pusta utrina?! "Dozivanje predaka" je mala istorijska čitanka Starog Vlaha, a istovremeno strepnja, zabrinutost, vapaj, pomenik, pamćenje i opomena - kazuje Gagričić.

Autor otkriva i moralno ogledalo sadašnjosti i duhovne skučenosti palanke. Zato su najčešće teme zapisa zapustela crkvišta, zapušteni šančevi i krajputaši, svetogrđe, nemar prema nasleđu, pogubni progon ćirilice, komite i solunci bez spomenika... Pored likova i sudbina znamenitih Starovlašana - patrijarha Gavrila Raškovića, vojvode Petra Bojovića, vojvode Vuka i drugih, na novinske stranice stizali su i zapisi o vaskrsu neimarskog duha u Mileševskoj eparhiji.