DIREKTOR Kulturnog centra Novog Sada nije više dr Andrej Fajgelj. On je u ponedeljak podneo neopozivu ostavku na tu funkciju obrazloživši je "složnim napadom na mene: medija, vlasti i opozicije". Najavio je da se vraća profesuri.

Objašnjavajući svoj potez, Fajgelj je u izjavi dostavljenoj medijima poručio da mu ništa drugo nije preostalo "pošto rad i rezultati ne znače ništa".

- Dve i po godine sam raspolagao budžetom od milion evra godišnje - naveo je Fajgelj. - Funkciju napuštam sa istim stanom, autom i računarom, koje sam imao pre nego što sam stupio na nju. To je najvrednija imovina koju moja šestočlana porodica poseduje.

Odlazeći direktor KCNS naveo je da je jedan od razloga njegove ostavke i to što se udesetostručene aktivnosti proglašavaju za sramotu, a pošteno zarađena plata za korupciju.

Ostavka je, naime, usledila nekoliko dana pošto su novosadski mediji preneli da stranačku koleginicu iz Treće Srbije Aleksandru Mandarić, inače savetnicu u KCNS, plaća sa 11.000 evra na godišnjem nivou.

GRADONAČELNIK POVODOM Fajgeljove ostavke, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da nije iznenađen njegovom odlukom. Vučević se Fajgelju zahvalio na saradnji.

Na funkciju direktora KCNS, Fajgelj je došao na predlog Treće Srbije, članice vladajuće koalicije u Novom Sadu, čiji je stožer SNS. Jedan od razloga tadašnje smene Fajgeljovog prethodnika Lasla Blaškovića bila je činjenica da je zvanična tabla sa nazivom KCNS na latinici. To je protivno Ustavu, Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, Statutu grada i same ustanove.

Nezadovoljni Fajgeljovim dolaskom na čelo KCNS, pripadnici opozicionog Novog Sada tada su mu "prišili" nadimak "guslar". Bila je to aluzija na činjenicu da je doktorirao u francuskom gradu Monpeljeu na temu : "Uporedna frazeologija i ideologija u epici: Homer, francusko viteško pesništvo, gusle". Pred francuskim profesorima odguslao je i otpevao stihove Majke Jevrosime iz epske pesme "Uroš i Mrnjavčevići".

Tokom direktorskog mandata, Fajgelj je bio na meti neistomišljenika kada je iz postavke crteža studenata Akademije umetnosti zatražio da se izostavi rad koji je prikazivao Isusa sa novčanicama u rukama. Crtež je, kako je isticao, bio uvredljiv za građane hrišćanske pripadnosti.