FILM "Apsurdni eksperiment" (The Absurd Scame), reditelja i scenariste Boška Ilića, kako su najavili producenti, imaće svetsku premijeru ove jeseni.

I mada je reditelj kao glavni cilj izdvojio festival "Sandens", koji tradicionalno počinje tokom januara, "Apsurdni eksperiment" je već skrenuo pažnju američke javnosti posle zatvorene projekcije koja je organizovana za neke holivudske glumce, koji su Ilićevom autorskom projektu dali izuzetne kritike - ocenili su ga kao uzbudljiv film koji "obavezno treba pogledati, jer gledaoca svojom dramatičnošću ostavlja bez teksta".

Ilićev scenario bazira se na dve priče - "Rajska prevara" i "Apsurdni eksperiment", kojima ovaj autor predstavlja realnost i surovost današnjeg vremena. Obe priče date su kroz simboliku i igru reči, a likovi koji se prepliću odslikavaju apsurd društva - oni na različite načine pokušavaju da učine "savršenu prevaru", i svako svakoga vara zarad nekog svog "višeg" cilja.

AMERIČKO TRŽIŠTE REDITELj Boško Ilić došao je u aprilu prošle godine u Beograd iz Amerike, da bi snimio film "Apsurdni eksperiment", koji je namenjen američkom tržištu. Snimanje se odvijalo na različitim lokacijama - u Savamali, na Novom Beogradu, garaži ispod Skupštine.... Zanimljivo je da su svi karakteri u filmu bez imena i nadimka, razlika između uloga nadoknađuje se kostimima i agresivnijom glumom, kako bi publika sama mogla da uvidi ko je žrtva, a ko nije, ili, ko ima koji cilj. Kako je tada objašnjavao Ilić, ovaj koncept daje slobodu gledaocu da likove poređa onako kako ih on vidi.

Niko ne mari za žrtve koje se zbog toga moraju podneti, a svako ko uradi "eksperiment", odnosno, ko pokuša da promeni društvo nabolje, biva izbačen iz sistema kao crna ovca. Film je koncipiran kao video-igrica, gde svaka karika u društvu, od najviše do najniže, ima svoju ulogu u stvaranju savršenog vida prevare, ne znajući ko koga vara, a ko biva prevaren...

Kako je najavio reditelj, njegov cilj je bio da predstavi društvo koje se zasniva na nepoverenju u današnje vreme, i da pokaže da živimo u svetu koji je materijalno bogat, ali emotivno vrlo siromašan.

- Jedna replika u filmu kaže: Mnogo je ljudi, da bi svako bio čovek. U ovoj priči neki od nas će tragati za odgovorima i pokušajem da promene nešto, ali sigurno će svi postaviti sebi pitanje: koji smo mi deo apsolutne prevare - izjavio je reditelj.

U ovoj visokobudžetnoj produkciji glumačka ekipa okupljena je po "star sistemu" - glavne uloge igraju Nebojša Glogovac i Srđan Todorović, a tu su i Branka Katić, Petar Božović, Mirjana Karanović, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Branislav Lečić, Sergej Trifunović, Nikola Đuričko, Vuk Kostić, Katarina Žutić, Gordan Kičić, Miloš Biković, Nina Janković, Mirka Vasiljević...