LETOPIS Matice srpske, najstariji književni časopis u Evropi, a verovatno i u svetu, doživeo je 181. rođendan, ali mu već ove godine preti gašenje. Razlozi su finansijske prirode, a proistekli su iz odluke Ministarstva kulture da umanji ovogodišnji budžet namenjen Matici srpskoj u Novom Sadu.

Resorno ministarstvo je ove godine Matici opredelilo 35 miliona dinara, a to je za pet miliona manja suma od one koju je ova najstarija naučno-kulturna ustanova dobila prošle, pretprošle i 2012. godine.

Matica je svake godine unatrag dobijala sredstva za zarade zaposlenih i za 12 brojeva "Letopisa" u godini. Matičine kapitalne projekte, one od nacionalnog značaja kao što su Srpska enciklopedija i rečnik, finansira Ministarstvo za nauku.

- Kada smo pre dva meseca od Ministarstva kulture dobili informaciju o 35 miliona, seli smo i izračunali da možemo da podelimo plate zaposlenima u Matici, platimo grejanje i struju, ali ne i ostale dažbine, a što je najdrastičnije - ne možemo da finansiramo "Letopis" - kaže za "Novosti" prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Matičari su dovedeni u poziciju da, takoreći, biraju između egzistencije svojih porodica i nacionalne tekovine - "Letopisa" koji je 1824. godine u Budimu, osnovao i ostavio Antonije Magarašević. Rečit je i detalj da je "Letopis" dve godine stariji od Matice srpske (1826).

Stanić ističe da su ljudi u Matici razumni i svesni ekonomske krize i zato je uputio molbu Ministarstvu za dogovor o merama štednje u ovoj instituciji.

APRIL IZ UŠTEDE Urednik "Letopisa" Slobodan Vladušić kaže da je aprilski broj "Letopisa" pripremljen i biće objavljen zahvaljujući uštedi u prethodnim mesecima, ali majski broj je već neizvestan. - Bila bi neprocenjiva šteta kada bismo kao nacija dozvolili da se ugasi časopis koji je od neprocenjive važnosti za srpsku i evropsku kulturu - upozorava Vladušić.

- Odgovorno se ponašamo već 20 godina - dodaje Stanić. - U tom periodu nismo zaposlili nijednog novog radnika, mada se u Matici, što je i razumljivo za instituciju ovakvog značaja, posao iz godine u godinu umnožava.

Odgovor koji je Staniću poslao neko od saradnika ministra kulture, sadržao je preporuku da Matica pokuša da obezbedi sredstva za štampanje "Letopisa" na javnom konkursu.

- Poslušali smo preporuku, ali nevolja je u tome što na konkursu možemo da dobijemo najviše 600.000 dinara, a "Letopis" na godišnjem nivou košta 2,3 miliona dinara - kaže Stanić i dodaje da i dalje šalje apele Ministarstvu kulture s molbom za razgovor o štednji, "ali nas odande niko još ne zove".

CENTAR U RUSIJI

U ruskom gradu Nižnji Novgorod ovih dana će biti otvoren Srpski centar. Prof. dr Dragan Stanić pokloniće Centru knjige iz Edicije Matice srpske. Među darovima, biće i primerci "Letopisa" koji se već gotovo dva veka bavi jezikom, književnošću, istorijom, religijom i kulturom srpskog naroda, ali i celog slovenskog sveta, "ot Adrijatskog do Ledenog, i ot Baltiskog do Crnog mora".