NA Velikoj sceni Narodnog pozorišta Aniti Mančić je svečano uručena nagrada "Žanka Stokić", koju trinaest godina dodeljuju nacionalni teatar, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac. S još jednim od najznačajnijih priznanja u bogatom glumačkom opusu, Anita Mančić se zasluženo pridružila već dugom spisku najboljih srpskih glumica, čije su "ličnosti obeležile pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Žiri (predsednik Mira Stupica, prethodna dobitnica Mira Banjac, v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević), među deset kandidatkinja, odluku je doneo jednoglasno.

- Anita Mančić ima sve u svojoj glumi: i izvanredan talenat, i očaravajući pogled kojim pleni i upija pažnju gledalaca, i lepotu koja zna da bude i gruba i nežna, i dar da u isti mah osluškuje partnera na sceni i damare publike u sali, ali i gracioznost pokreta kojim dokazuje da je scena njen prostor - istakao je u obrazloženju žirija Aleksandar Milosavljević.

Reditelj Dejan Mijač je Anitu Mančić video i "prepoznao" dok još nije bila glumica. Prvi put su se sreli kada je kao član Hora "Lola" pevala u jednoj njegovoj predstavi:

- Imala je neki čudan izraz u toj pesmi. Video sam veliku fascinaciju pozorištem, koja je za mene bila čarobna - istakao je Mijač. - Sledeće godine sreli smo se kada je primljena na Akademiju. Gledao sam kako izgleda Anita Mančić kada se raduje. To skakanje, raspad celog fizičkog bića i čudnu sreću! Njen prelepi zvonki glas u svakom registru ume da zadrži svoju jasnoću, u skali velike muzikalnosti, poduprte neslućenim talentom. Sve što je do sada pokazala u glumi, apsolutno je ravno malom čudu...

Jelisaveta Seka Sablić (jedna od prethodnih dobitnica nagrade "Žanka Stokić") rekla je da je zadovoljstvo, privilegija i radost biti Anitin kolega i prijatelj, a posebno partner na sceni:

- Lepo je što je Anita Mančić "Žanku" dobila na vreme, u špicu života i karijere, mlada i lepa. To je zaslužila, a sveukupna njena umetnička ličnost doprinosi ugledu nagrade koja nosi ime velike srpske glumice.

OSNIVAČI NAGRADU "Žanka Stokić" dodeljuju osnivači ovog priznanja, a sastoji se od Plakete koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (poklon Grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".

I Miki Manojlović je naglasio da je Anita ukras ovog priznanja, jer ona održava i podiže njegov nivo, budući da su sve nagrade koje se dodeljuju iz godine u godinu u opasnosti da izgube na značaju:

- Anita je jedna od četiri glumice koju sam deleći scenu, u isto vreme, posmatrao kao gledalac začuđen tim darom. Ona je prvakinja svih pozorišta bivše Jugoslavije po onome što čini, njen registar proističe iz nekoliko elemenata, a najvažniji su neopisiva senzibilnost i ljudskost.

Da je ovogodišnja dobitnica već osvojila gotovo sva glumačka priznanja, ali da ćemo u njenom umeću tek uživati, potvrdio je i v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, dodajući da bi je rado video u ansamblu svoje kuće.

- Najveći uspeh jedne nagrade je kad pripadne nekome ko joj čini čast, a Anita Mančić to jeste - istakao je čestitajući dobitnici Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti".

- "Naša zemlja je u obavezi da čuva i neguje sećanje na svoje velikane" - podsetio je Miodrag Stepanović, zamenik gradonačelnika Požarevca i dodao:

- Tako mi čuvamo uspomenu na Žanku Stokić. Nagrade kod nas često dolaze ili prekasno ili nikako. U ovom slučaju nije tako: Anita Mančić je jedna od dve najmlađe dobitnice ovog prestižnog priznanja, koje će joj, nadam se, predstavljati podstrek za dalji uspeh.

Prethodna dobitnica, naša velika glumica Mira Banjac, istakla je da se "Žankina" statueta seli u ruke glumice nesumnjivog uspona, inteligencije, s rafiniranim izborom u scenskom probiranju. Zahvalila joj se na susretu u predstavi "Karolina Nojber" i poželela da tako "hrabra i jaka sve izdrži na nesigurnom glumačkom putu".

- Posle posete grobu Žanke Stokić počela sam da razmišljam šta ostaje iza pozorišnog glumca, da li samo zapis na mermeru... Kada slikar odloži svoju kičicu, kompozitor poslednju notu, pisac slovo - njihova umetnost ne nestaje. Ostaje za sva vremena. Pozorišna umetnost je trenutak u odnosu na vreme, posle spuštanja zavese nema je. Ima smisao samo dok u njoj učestvuju umetnik i publika u trenutku stvaranja. Ali, ostaje u njima - nadahnuto i vidno uzbuđena obratila se gledalištu Anita Mančić. - Ova nagrada osim časti i radosti, nosi i veliku odgovornost. Zato je najbolje dobiti je na vrhuncu umetničke snage kad to još možeš da opravdaš. Činjenica da sam postala jedna od "Žankinih" glumica, potvrđuje da ni moj trenutak nije uzaludan...

*****
PRETHODNE DOBITNICE

SVETLANA BOJKOVIĆ: ZASLUŽENO

- IZUZETNO sam srećna što je Anita dobila ovu nagradu, jer ju je zaslužila. Razvila se u rasnu glumicu koja je sada u punoj formi, sa vrlo širokim dijapazonom u svom glumačkom izrazu. Čestitam joj od srca, i ovako javno.

ĐURĐIJA CVETIĆ: PRESTIŽNO

- ANITA je divna, telentovana glumica i lepo je što je osvojila ovo prestižno priznanje. Sada je došlo vreme i za mlađe koleginice, ranije se podrazumevalo da nagrada "Žanka" bude neka vrsta priznanja za životno delo, za nekog ko je već zaokružio svoj glumački opus. A ja verujem da je pred njom još puno velikih ostvarenja.

MIRJANA KARANOVIĆ: UZBUDLjIVO

- BESKRAJNO sam srećna što je Anita dobitnica ove godine. Mislim da je žiri doneo pravu odluku. Radile smo zajedno, sjajan je saradnik. Ona je neko ko ume da se igra na sceni, ima moć percepcije, da vidi i primeti. Pronicljivo ulazi u dušu lika koji igra, poseduje pravi duh Žanke Stokić: njena lakoća i duhovitost u komunikaciji počivaju na dubokoj emotivnosti i unutrašnjem sadržaju. Za mene, ta kombinacija je izuzetno uzbudljiva.

LjILjANA BLAGOJEVIĆ: RASKOŠNO

- APSOLUTNO zasluženo je nagrada otišla u ruke glumice raskošnog dara i širokog dijapozona.

Mislim da ćemo se još nagledati njenih velikih uloga.


LjILjANA STJEPANOVIĆ: SJAJNO

- VEOMA sam srećna što je ove godine odabrana Anita. Smatram da je jedna od najboljih srpskih glumica i da ćemo od nje tek doživeti sjajne uloge. Da sam bila u žiriju i ja bih, apsolutno, glasala za takav talenat.

DARA DžOKIĆ: DIVNO

- "ŽANKA" je došla u prave ruke, veoma se radujem što je ove godine nagradu dobila Anita Mančić. Divna glumica, koja je to zaslužila. Zadovoljstvo mi je što s njom "delim" ovo priznanje.