SLAVNI muzičar koji je sada poznatiji kao pisac, dr Nele Karajlić, primio je u sredu plaketu "Zlatni hit liber, 2014" za knjigu "Fajront u Sarajevu", kao jedan od najčitanijih pisaca u Srbiji tokom protekle godine. Njegova autobiografija doživela je četiri izdanja i prodata je u tiražu više od 80.000 primeraka.

Ovo priznanje o kome odlučuje čitalačka publika, dodeljeno je i izdavačima "Fajronta", a plakete su primili generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović i vlasnik i direktor "Lagune" Dejan Papić.

Rukom iskusnog pisca, Karajlić je u ispovest stavio otisak svoje duše, dotakao srca mnogobrojnih ljudi koji su otišli iz Sarajeva, ali dao i sliku stvarnosti u kojoj živimo.

Rekavši da nije bilo nimalo naivno da sve što je prenosio preko muzike i televizijskih emisija, pretoči u nešto što hrabro naziva književnošću, Karajlić se zahvalio na nagradi i dodao:

- Knjiga nije upućena samo onima koji su imali sudbinu poput moje, da su otišli iz tog grada. Sve promocije i kontakt sa čitaocima mi daju za pravo da kažem da je knjiga zaintrigirala i one koji nikad taj grad nisu videli. Taj grad i te godine o kojima pišem, zauzimaju mitsko mesto u našem sećanju i otuda uspeh knjige. Ona ima liniju nostalgije, i ta nostalgija je povukla toliki svet da je pročita. Priznajem da nisam računao na to. Zaslužni za uspeh knjige su i moji izdavači, koji su imali dovoljno hrabrosti da jednog "ludaka" sa scene prevedu u literaturu. Ovo što sam napisao je neka vrsta rokenrola, samo što nije kroz note nego kroz tekst.

Svečano uručivanje nagrada najtraženijim piscima i njihovim izdavačima priređeno je u galeriji RTS, u okviru snimanja završne emisije iz serije "Hit libris", koja će biti emitovana 5. januara iduće godine, na drugom programu RTS. Plakete je uručio Nikola Mirkov, v. d. generalnog direktora RTS.


HITOVI GODINE

NAJČITANIJA knjiga u Srbiji u protekloj godini bila je knjiga Aleksandra Diklića "Beograd večiti grad", u izdanju RTS. Dobitnici plaketa "Zlatni hit liber" su i Goran Gocić, Jelena Bačić Alimpić, Isidora Bjelica, Paulo Koeljo, Džon Grin, Gijom Muso, Rodrigo Munjos Avia. Za izdavački poduhvat godine priznanje su dobili "Prometej" i RTS za ediciju "Srbija 1914-1918", izdavač godine je Zavod za udžbenike, dok je "Admiral buks" nagrađen za knjigu "Selindžer".