U CENTRU za kulturu u Istočnom Sarajevu danas od 19 časova biće održana promocija romana „Ruka anđela“ autora Željka Pržulja, koji je objavila kompanija „Novosti“. Ovo je prvo predstavljanje knjige koja se pojavila pre desetak dana u knjižarama u Srbiji, a od danas se može naći u prodaji i u Republici Srpskoj.

Željku Pržulju ovo je četrnaesta knjiga. Autor živi i piše „na dedovini“, u ovom delu RS i prema prvim književnim kritikama i mišljenju čitalaca, radi se o romanu koji je iznedrio dobrog pisca.

Na današnjoj promociji o knjizi i razlozima zašto se komapnija „Novosti“ odlučila da u vreme obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata lansira jedan istorijski roman, za koji se mislilo da je kao žanr izumro u našoj književnosti, govoriće direktor i glavni i odgovorni urednik „Novosti“ Ratko Dmitrović. Mirko Šarović, lider SDS u RS, izneće svoje razloge zašto su se odlučili da pomognu ovaj veliki izdavački poduhvat.

O knjizi će pričati Nedeljko Zelenović, književnik i kritičar iz RS, i njegova koleginica Dejana Radovanović Šarenac.

- „Ruka anđela“ je kruna dosadašnjeg književnog stvaranja Željka Pržulja, roman koja govori o zapretanom vremenu herojstva i ljudskosti kojeg su se decenijama mnogi stideli - veli Nedeljko Zelenović. - Treba reći, Željko je uspeo da baci još jedan snažan snop svetlosti razbijajući jaku tamu sadomazohističke srpske samozaboravnosti i samopotiranja. Ovo nije delo odbrane. Ovo je delo istine.

Dejana Radovanović Šarenac navodi da je ogroman kvalitet na stranicama Željkovog romana to što bez ulepšavanja, ublažavanja i opravdanja, secira i stanje u tadašnjoj Kraljevini, razgolićuje poslušnike i poltrone koji su „spremni za svog gospodara, ne za Srbiju, već samo za gospodara i za svoje dobro, da ubiju, da satru“. Takvih je takođe bilo...


KAO NA FILMSKOJ TRACI

Prema rečima Dejane Radovanović Šarenac, u ovom romanu se kao na filmskoj traci, smenjuju likovi i događaji vukući za sobom istinu da posle Velikog rata svet neće biti isti.

- Vek posle, pošto je „vaskrsla“ i Željkova „Ruka anđela“ kao svedočanstvo tadašnjih događanja, na svima nama je da ocenimo da li je svet ostao isti kao 1914. i da li su se naši preci uzalud borili i ginuli - poručuje kritičarka iz Sarajeva.