KAKO je i želela, tiho i bez oproštajnih govora, velika srpska književnica Svetlana Velmar Janković juče je sahranjena u porodičnoj grobnici svog dede Velislava Vulovića, gde je i njena majka, na Novom groblju u Beogradu.

Opelo su služila trojica sveštenika, a od najbliže porodice bili su prisutni suprug Žarko Rošulj, sestra Gordana, unuk Marko, kome je posvetila izuzetnu knjigu za decu "Knjiga za Marka". Ispraćaju književnice koja je ostavila trajan pečat u srpskoj književnosti u poslednjih pola veka, prisustvovali su i Nikola Hajdin, predsednik SANU, Ivan Tasovac, ministar kulture, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, Predrag Marković, izdavač Svetlaninih mnogobrojnih knjiga, Dejan Ristić, državni sekretar za kulturu, akademici, ugledni pisci, univerzitetski profesori, kao i predstavnici Narodne biblioteke Srbije (čiji je bila predsednik Upravnog odbora) i "Prosvete", u kojoj je dugo godina radila kao urednik.

Iza Svetlane Velmar Janković, koja je rođena 1933. u Beogradu, gde je provela ceo život, duboko inspirisana njegovom prošlošću, dramatičnom istorijom i ličnostima koje su je obeležile, ostala su dela izuzetnih umetničkih dometa. Među njima su "Dorćol", "Lagum", "Bezdno", "Vostanije", "Nigdina", "Prozraci", "Savremenici", "Ukletnici"... za koje je stekla najveće nagrade i nesvakidašnju privrženost ogromnog broja čitalaca.