DRAMA „Arčibald Rajs“, po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića, u subotu uveče je premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u okviru projekta „Evropljanin koji nas je najviše voleo“, a povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i Dana državnosti Republike Srbije.

Pre predstave, u foajeu Narodnog pozorišta, otvorena je izložba sa predmetima iz Rajsove zaostavštine.

Posle nastupa hora pitomaca Policijske akademije, koji je otpevao „Bože pravde“, prisutnima se obratio predsednik Centra za strateške projekte Radivoj V. Dabić. Vladimir Božović, državni sekretar u MUP Srbije, pročitao je pismo Aleksandra Vučića, a potom je pred prepunom salom, izvedena dugo očekivana drama.

Predstava je, inače, urađena u produkciji Centra za strateške projekte Beograd, u saradnji sa Narodnim pozorištem i pozorištem „Raša Plaović“ sa Uba.

U pozorišnom komadu igraju Una Miljuš, Marija Vicković, Sonja Kovačević, Milan Caci Mihailović, Pavle Jerinić i Ljubivoje Tadić. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Katarina Grčić.

Ovo je prvi pozorišni komad posvećen švajcarskom forenzičaru, publicisti, doktoru hemije i profesoru Univerziteta u Lozani, koji se istakao kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad stanovništvom Srbije u Prvom svetskom ratu.

Rajs je sa srpskom vojskom prešao Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd novembra 1918. godine, a 1919. bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu. Rajs je zavoleo srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji, gde je i sahranjen.