NIŠTA ne biva pre nego što treba da bude, pisao je nobelovac Ivo Andrić. U skladu s tom mišlju možda treba posmatrati i sudbinu njegove "hercegnovske kuće za odmor", za koju je naglašavao da je gradila "moja Milica". Reč je o njegovoj supruzi, "slikarki u pozorištu", Beograđanki Milici Babić koja je bila zaljubljena u svoj grad, ali i u Herceg Novi.

Nevelika, ali u prelepoj bašti na Toploj, kuća je građena 1963. i useljena godinu kasnije. Andrić je iz kuće otišao posle Miličine smrti 1968. i više se nikada u nju nije vratio. U periodu posle zemljotresa 1979. u kući je bio smešten dečji vrtić, a potom je dugo bila sasvim zaboravljena. Osamdesetih godina prošlog veka ovde su krov nad glavnom našli članovi Udruženja književnika Herceg Novog, a onda je data u zakup i u njoj je godinama radio restoran. Istina, u spomen-sobi na spratu su uvek bile knjige i veliki portreti Andrića i Milice Babić, a Književna zajednica i hercegnovsko Srpsko kulturno društvo "Prosveta" neretko su ovde priređivali književne večeri. Jednom je u vrtu bio organizovan čak i letnji sajam knjiga.

Međutim, sva kulturna javnost je isticala da je neprimereno da kafana bude u kući nobelovca i da je nedovoljno da memorijalna soba bude jedini spomen Andrićevog života u Novom o kome je pisao u "Znakovima pored puta" i prvi ga objasnio kao mesto "večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada".

Posle nedavne javne rasprave o budućoj nameni Andrićeve kuće formirana je komisija koja je trebalo da konkretizuje predloge koji su se čuli na raspravi i ponudi nove. Komisija je predložila da u kući nobelovca bude formiran kulturno-informativni centar, koji će biti otvoren tokom cele godine.

Posetiocima bi na raspolaganju bile ne samo informacije o Andrićevom životu i radu, već i o kulturno-istorijskoj baštini Novog, kao i aktuelnim događajima iz kulture. Ovako zamišljen KIC treba da kroz promociju jedinog nobelovca sa ovih prostora ponudi odgovor i na pitanje zašto je ovaj grad magično privlačio istaknute umetnike i zašto to može da uradi i u budućnosti. Centar bi sarađivao sa drugim domaćim i stranim institucijama iz oblasti kulture i nauke koje se bave Andrićevim životom i delom od Travnika do Brisela.

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić rekao je da bi za ovu namenu, u opštinskom budžetu za narednu godinu, trebalo izdvojiti dvadeset hiljada evra.