OVOGODIŠNjI laureat, devetnaeste po redu, nagrade "Ramonda Serbika", koja se tradicionalno dodeljuje tokom održavanja Književne kolonije u Sićevu, jeste književnik Radovan Beli Marković.

Nagrada se dodeljuje za celokupno delo u kojem je Marković izuzetnim jezičkim majstorstvom i modernim književnim postupkom, stvorio univerzalnu sliku svoga zavičaja. Aktiviranje više jezičkih slojeva, oslanjanje na srpsku i evropsku književnu tradiciju, ironičnost i duhovnost u pripovedanju, kako je ocenio žiri, samo su neka od svojstava njegove proze, jedinstvene i prepoznatljive u srpskoj književnosti našega vremena.

- Vest o ovoj nagradi, neobičnog i lepog imena, stiže u vremenu kad moje dobi čovek, i inače, sve češće pomišlja na tihe doline pune senovitih trava i nezemaljskog cveća, osluškujući dalekih zvonika zvona... Ali "Ramonda serbika" pripada ovozemaljskom sađu, sićevačkom podnebesju, samorodna je i retka, a nagrada kojoj je ime srećno posudila obasjala je dela najuglednijih pisaca srpskih. Veoma sam počastvovan što će se od sada, pa u godine, i moje ime među njima spominjati - rekao je za "Novosti" Beli Marković.

I ovaj pisac je u srpskoj književnosti samonikao, ali je istovremeno i potpuno ukorenjen u tradiciju. Prve priče objavio je početkom sedamdesetih godina, a svoje stvaralačke potencijale razvio je u punoj meri tek sredinom devedesetih. Autor "Živčane japije", "Setembrinija u Kolubari", "Lajkovačke pruge", "Malih priča", "Aše", "Limunijacije u Ćelijama", "Kneza Miškina u Belom Valjevu", "Orkestra na pedale", "Gospođe Olge" i drugih ostvarenja, slovi za jednog od najoriginalnijih naših pisaca, a njegovi romani, kako je ocenila kritika, "predstavljaju do sada neviđeno čudeso u srpskom knjižestvu".

Često koristi arhaizme, stare i prastare reči, izumrle deliće srpskog jezika, čija se značenja danas već teško razabiru. Istovremeno, njegov stvaralački temperament tera ga da stvara i nove reči, koje pravi lako i koristi često i uspešno. Cela proza Beli Markovića udaljava se od stvarnosti i, kako kaže, "izuzima se iz katastra i jestastvenica i tone u hudo knjižestvo, pretvarajući se u poetičesko iznahođenje".

Povodom namirenih 65 godina života i četiri decenije živog prisustva u srpskoj književnosti, Gradska biblioteka Lajkovca objaviće mu, do kraja septembra, izabrana dela u trinaest knjiga.


SVEČANO URUČENjE

ODLUKU o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Vladislav Bajac (prošlogodišnji dobitnik), Stana Dinić Skočajić i Aleksandar Jovanović (predsednik). Po rečima direktorke Niškog kulturnog centra Bojane Simović, nagrada će laureatu biti svečano uručena 13. ili 14. septembra u Gradskoj kući, a pored povelje, čini je i novčani deo u iznosu od 120.000 dinara.