NOVOOSNOVANA Fondacija "Nasleđe otaca", kao svoj prvi projekat, najavila je snimanje igranog istorijskog filma "Otac", o osnivačima srpske nacije - Stefanu Nemanji i Svetom Savi. Film se bavi periodom od dolaska ostarelog vladara Stefana Nemanje kao monaha Simeona na Svetu Goru, do povratka njegovog sina Save sa očevim moštima, deset godina kasnije, u građanskim ratom opustošenu, osiromašenu i izgladnelu Srbiju.

Scenaristi, đakon Nenad Ilić i njegov mlađi kolega Vladimir Petrović, smatraju da će spajanje njihovih različitih generacija, ali i mišljenja, dovesti do kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg teksta.

- Kada dođe do ovolikog beznađa, moramo da se okrenemo korenima i tradiciji. Naša namera je da pojačamo realizam likova, ali da ne izgubimo onu svetlost, koja svete i čini svetima - poručio je đakon Nenad Ilić.

Stari vladar Stefan Nemanja dolazi na Svetu Goru da privoli najmlađeg sina da se vrati u Srbiju i spreči sukob starije braće koji može da dovede do raspada zemlje. Film će nas podsetiti na to kako su Nemanja i Sava zauvek sastavili zemaljsku i nebesku Srbiju.

- U ponovnom susretu oca i sina, daleko od Srbije, formiran je temelj srpske države, kulture i crkve. Obojica su učinili ono neophodno da bi poslužili Bogu i svome rodu - podneli su žrtvu. Nemanja je žrtvovao zasluženu udobnu starost da bi u asketskom podvigu za života dodirnuo nebesko i ostavio naslednicima sveti uzor, a Sava se odrekao mira Svete Gore da bi Srbe uveo u red ozbiljnih, duhovno osvešćenih naroda - objašnjavaju autori.

Da film ne bi ostao samo dobronameran, ali tendenciozan pogled na nacionalnu istoriju, autori će odgovoriti dozom humora. Kada odani pratioci Stefana Nemanje, koji su došli sa njim i na Svetu Goru da ga prate do smrti, počnu da se trude da ratničke sposobnosti pretvore u duhovne - to postaje izvor niza simpatičnih, pa i komičnih situacija.

ČISTOMIŠLjENICI U cilju promocije Fondacije i budućeg filma o Svetom Savi, snimljena je muzička numera "Ti i ja postojimo". Za potrebe ove pesme okupila se grupa vrhunskih muzičara (Bora Đorđević, Ju-grupa, Aca Seltik, Leontina, Marija Mihailović, Nikola Zorić, Vidoja Džindžer Božinović) i glumac Nenad Jezdić, koji su sebe nazvali "Čistomišljenicima".
- Ceo projekat je poziv na vraćanje tradicionalnim vrednostima. U momentima kada se ubija vera, nacija, identitet, naš zadatak je da ispravimo greške, da se vratimo našim korenima - poručio je Bora Đorđević.

- Priča o Svetom Savi ima neverovatan potencijal, ali i istu takvu odgovornost. Težište priče je na dva lika, oca i sina, ali drugi junaci će žanrovski obogatiti film, unoseći u njega i dramu, i komediju, pa čak i akciju - objašnjava koscenarista Vladimir Petrović.

U izboru događaja koji se obrađuju u scenariju vodilo se računa o lošoj ekonomskoj situaciji i teškoćama u prikupljanju sredstava za film. Izbegnute su velike, masovne scene, glomazni scenografski zahvati i skupi istorijski kostimi. Izbor događaja i mesta, kostim i scenografija su svedeni, ali će sve biti maksimalno realistično urađeno.

Autori smatraju da je "Otac" film od nacionalnog značaja, koji će biti zanimljiv i stranim gledaocima, na prvom mestu onima iz zemalja pravoslavne kulture. Đakon Nenad Ilić je rekao da je film "simbol pokreta duhovne obnove" i pozvao sve ljude dobre volje da budu deo te obnove.

Koproducenti filma su Fondacija "Nasleđe otaca" (čiji su osnivači Srbi iz Berlina i Beograda) i nova produkcijska kuća "Opet i opet" iz Beograda.

Plan Fondacije i autora je da krajem godine počnu sa snimanjem pejzaža, a tokom naredne godine sa snimanjem filma. Glumci će biti izabrani na audicijama, a ako sve bude teklo po planu, premijeru filma možemo očekivati početkom 2015. godine.