DA se još mogu čuti dobre vesti iz kulture, posvedočio je nedavno i grad Kragujevac gde je, u prestižnoj galeriji "Rima" otvorena izložba slika Nedeljka Gvozdenovića (1902-1988). Ovaj značajni kulturni događaj pojačala je ne manje važna vest: da se pored Rektorata kragujevačkog univerziteta, na povećoj praznoj parceli planira savremeni galerijski prostor.

Galerija je zamišljena kao legat Kragujevčanina, akademika Nikole Koke Jankovića, našeg istaknutog vajara i dugogodišnjeg profesora na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.

Kragujevački kolekcionar i galerista Aleksandar Milojević otkriva, za "Novosti", da je posle odluke grada da se uz Rektorat podigne legat akademiku Jankoviću, idejni projekat uradio arhitekta Zoran Gagović. Zdanje bi karakterisao kontrapunkt zatvorene kamene fasade i staklenog kubusa. U prostoru od 400 kvadratnih metara bila bi postavljena dela akademika Jankovića, a pod zemljom je planiran i depo od 70 kvadratnih metara. U sklopu galerije predviđeno je i 150 kvadrata za istureni Naučni centar SANU. Time bi se ispunila dugogodišnja želja drugog velikog Kragujevčanina, akademika Srejovića.

- Urađena je "papirologija" za novo zdanje, akademik Hajdin je položio kamen temeljac, ali presudnu ulogu da do realizacije i dođe odigrao je rektor kragujevačkog univerziteta Slobodan Arsenijević - objašnjava Milojević.

Idejni projekat se, kako saznajemo, dopao i vajaru Jankoviću. Čim bude završen u njega će useliti svoje skulpture, ali je, skroman kakav jeste, "zabranio" da na zdanju stoji velikim slovima ispisan natpis "Galerija Nikole Koke Jankovića", kako je arhitekta predvideo.

Nova galerija neće svedočiti samo o Jankovićevom delu, već i o višeslojnoj kulturi Kragujevca kroz mnoge decenije. Tako će se u stalnoj galerijskoj postavci naći i Jankovićev portret Olje Ivanjicki iz vremena kada je išla u srednju školu. Naime, velika slikarka je za vreme letnjih i zimskih raspusta sa ocem dolazila kod Koke - kada se vraćao kući sa studuja vajarstva u Beogradu - da je podučava skulpturi.

U beogradskom ateljeu ovog vajara nalaze se još mnoge skulpturom ovekovečene "kragujevačke anegdote" koje će najbolje biti "pročitane" upravo u gradu kojim su i inspirisane.