NIŠ - Sudeći po višeminutnim ovacijama i aplauzima i odličnim prvim kritikama umetničke muzičke javnosti, obnova niške Opere je ispunila očekivanja. S obzirom na to da se na ovaj događaj čekalo 20 godina, Niš je izvođenjem operete „Slepi miš“ Johana Štrausa pokazao da ima ne samo opersku publiku već i izvođače koji mogu da pruže vrhunski muzički užitak. Dirigent Dejan Savić koji se prihvatio ovog izazova jer je verovao u „niške snage“ najavljuje gostovanje predstave u Beogradu.

Profesori i studenti Fakulteta umetnosti, Simfonijski orkestar i Studentski kulturni centar sa više od 300 učesnika od kojih je 120 njih bilo na sceni pokazali su da su dorasli ovom umetničkom izazovu. Operetu je režirao Ivan Vuković, a dirigent na premijeri bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić. Dirigentsku palicu će u narednim izvođenjima preuzeti Milena Injac iz Niša. U ulozi Gabrijela fon Ajzenštajna pojavljuje se solista Vojislav Spasić, uloga Rozalinde poverena je Aleksandri Ristić, uloga Adele pripala je Katarini Simonović Ivković, a u ulozi Franka pojavljuje se Leskovčanin Nikola Mikić.

- Nije bilo treme bez obzira na to što je bila premijera jer smo dobro uigrani. Muzika je toliko lepa, a radnja je dinamična da nije bilo teško pokazati se u najboljem svetlu - kaže Aleksandra Ristić, kojoj je ovo prva operska uloga.

- Ovaj početak će obeležeti vreme ispred nas - ushićen je bio dirigent Dejan Savić koji je najavio gostovanje niške operete u beogradskom Narodnom pozorištu i „Madlenijanumu“.


PETKOVIĆ: DOBAR POČETAK

- NIŠ je svojim snagama vratio operu i to je pravi primer demetropolizacije, ali ne u nekom lošem kontekstu nego u smislu kvaliteta. Ne mogu da zamislim bolji početak. Niš je postao evropski grad i ja im preporučujem da ustanove poput Narodnog pozorišta konkurišu za dobijanje statusa ustanove od nacionalnog značaja za kulturu - kazao je ministar Petković.