PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej, kopredsednici Odbora za obeležavanje jubileja zakonskog akta koji je doneo Konstantin Veliki, proglasiće u četvrtak uveče u Nišu 2013. za godinu Milanskog edikta.

Svečanost otvaranja godine jubileja Milanskog edikta počinje u 19 sati u Narodnom pozorištu u Nišu gde će se, pre početka koncerta duhovne muzike čuvenog hora Sretenjskog manastira iz Moskve, prisutnima obratiti predsednik Srbije i patrijarh srpski.

- Domaćin večeri biće ambasador Ruske Federacije, gospodin Aleksandar Čepurin - najavljeno je iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića.

Na ovaj način, svečano će početi obeležavanje velikog jubileja, 17 vekova Milanskog edikta, kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana koje je trajalo tri stotine godina. Proglašen je u Mediolanu (današnji Milano) 313. godine.

Njime hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano, ali im je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru, a da za to ne snose nikakve posledice.

Milanski edikt imao je svoju značajnu prethodnicu u ediktu o toleranciji, koji je 311. u Nikomediji proglasio car Galerije. U njemu se daje oprost hrišćanima koji su “sledeći svoje hirove, bili obuzeti ludošću, te se nisu pokoravali drevnim običajima”.

Početkom četvrtog veka, u Rimskom carstvu hrišćani su već bili izuzetno prošireni, teritorijalno i u raznim slojevima društva. Mnogi su zauzimali ključne položaje u državnoj upravi i ostalim viđenijim mestima u društvu, premda su se izlagali opasnosti progona. Edikt je stoga želeo da unese mir u carstvo.

Niš, nekadašnji Nais, kao rodni grad Konstantina Velikog biće domaćin centralne državne proslave obeležavanja ovog velikog hrišćanskog jubileja.