MOKRA GORA - Na šesti festival „Kustendorf“ dolazak su potvrdili članovi „Pink Flojda“ Dejv Gilmor i Nik Mejson, legendarni Brajan Feri, svetska lepotica Monika Beluči, direktor Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, a 16. januara prvorazredni događaj otvara film „Cveće rata“ kineskog reditelja Zanga Imua, koji takođe dolazi u Drvengrad.

- Gilmor, Mejson i Feri su na našem sajtu videli šta radimo, gledali su moj film „Crna mačka, beli mačor“, dovoljno da dođu na druženje sa mladim filmskim stvaraocima. Sresti takve velikane za mene je bilo ostvarenje sna u mladosti, tako se sada osećaju i učesnici „Kustendorfa“ - kaže Kusturica, ističući da je od osnivanja festival socijalni i ekološki projekat, netipičan uzorak Srbije kome se jednako dive učesnici i publika. - Dolazak velikana je važan, jer želimo da mladi na delu vide da su njihovi ciljevi dostižni ako su ispravni.

Sve je počelo 2008. sahranom holivudskog akcionog hita, filma „Die Hard 4“. Publika se onda preselila u bioskopske sale, i u kućama starim preko 100 godina oživela je najbolja, visoka filmska tehnologija. Predsednik žirija bio je Peter Handke, najveći živi pisac nemačkog govornog područja. Susret počasnog gosta Nikite Mihalkova i domaćina Emira Kusturice na kapiji Drvengrada trasirao je neformalni pristup koji traje: pitao je Kusturica Mihalkova „Šta ćeš da popiješ?“, velikan je odgovorio u slovenskom stilu: „Sve!“ Bili su tu, tog trenutka, reditelji Fatih Akin, Kristijan Munđiju, Eran Kolirin, glumci Razvan Vasilesku, Miki Manojlović...

ZLATNO JAJE IDEJU da glavnu nagradu nazove „Zlatno jaje“, Kusturica je dobio tokom razgovora sa Gabrijelom Garsijom Markesom. Pisac smatra da jaje simbolizuje suštinu kosmosa. Do sada, nagradu su dobili mladi stvaraoci: Hoze Enrike Iglesijas, Koki Hasei, Mihaela Brezis i Oded Binun, Sonja Karpunina i Fernando Pomares.

Sledeće godine, zvezda festivala bio je Džim Džarmuš, a selektor filmskog festivala u Kanu Tjeri Fremo održao je radionicu: nezaboravno tumačenje digitalno restauriranih kopija nemih filmova pionira režije - braće Limijer. Najviše simpatija i pažnje usmereno je na mladog japanskog reditelja Koki Haseia, dobitnika „Zlatnog jajeta“. Koki je u crkvi Svetog Save u Drvengradu primio svetu tajnu krštenja, a od svog duhovnog oca i kuma Emira Kusturice - dobio je ime Stefan.

Drvengrad je 2010. ugostio Džonija Depa, neposrednog, neformalnog mangupa svetske kinematografije spremnog da za „Novosti“ govori o deci, porodici, prijateljima i holivudskim „lovatorima“. Mladi filmski autori zbog kojih festival postoji, upoznali su najbolje: Pavela Lungina, Kristijana Kariona, Fatiha Akina, Eliju Sulejmana, Asgara Farhadija, Marđan Satrapi, Saru Drajver, Džonatana Vajsgala...

- Kad se film „Car“ pojavio, a bavi se 1565. godinom i vrhuncem tiranije Ivana Groznog, doživeo sam niz neprijatnosti. Mislili su mnogi da je ostvarenje u vezi sa sadašnjim trenutkom u Rusiji, što nije istina - rekao je tada veliki Lungin „Novostima“, objašnjavajući da Rusija danas nema tiraniju u vlasti.

Sledeće 2011. godine, ponovo Mihalakov, sa novom spektakularnom antifašističkom sagom „Varljivo sunce 2 - Egzodus“, doneo je velikan na srpski jezik preveden „Manifest prosvećenog konzervativizma“, poručujući: „Euforija liberalne demokratije je prošla! Došlo je vreme za realne promene! One će nastati bez revolucije i kontrarevolucije, u buci globalnih promena novo osoblje mora videti i čuti svoj narod, a univerzalna ideologija za promene postoji, zovemo je - prosvećeno konzervativna.“ Uz Mihalkova u Drvengradu su bili superstar Gael Garsija Bernal, Erik Pope, Filip Remunda, Vito Klusak, Jan Hrebejk. Možda i najznačajniji filmski autor današnjice, Abas Kjarostami, tumačio je za „Novosti“ kulturnu, istorijsku, političku i finansijsku slagalicu Bliskog istoka, prema kojoj je balkanska - „mačji kašalj“.

Prošle godine, pohodio je „Kustendorf“ dvojac, braća Darden, vlasnici najviše kanskih priznanja u istoriji kinematografije. Počasni gost 2012. bio je turski reditelj Nuri Bilge Džejlan, iako su „Majke Srebrenice“ od njega tražile da to ne čini.

- Takve stvari se dešavaju, kažu vam nemojte u Izrael, nemojte u Jermeniju, a odbiti mogućnost susreta je besmisleno - ponavljao je slavni reditelj.

Za njim, stizali su u magičnu oazu Izabel Iper, „zli poručnik“ Ejbel Ferara, Kim Ki Duk, Lejla Hatami... Kapije festivalskog Mećavnika otvaraju se 16. januara.