POSLEDNJE pripreme za Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf uveliko traju, a prestižna smotra sedme umetnosti biće održana od 16. do 22. januara na Mokroj Gori pod pokroviteljstvom ministarstva kulture. Kao i do sada, u umetničku oazu Emira Kusturice stižu budući stvaraoci i velikani autorskog filma među kojima su vlasnik "Zlatnog lava" Džang Jimou, autor "Gomore" Mateo Garone, Aleksej Balabanov, Elia Sulejmani, Peter Gotar, Jašim Ustaoglu...

Program "Retrospektiva velikana" posvećen je Džang Jimou, koji će održati nekoliko radionica, a publika će videti njegove filmove "Ni jedan manje" („Zlatni lav“) i "Podigni crvenu svetiljku" („Srebrni lav“ i nominacija za "Oskara"). "Savremene tendencije" donosi neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, goste festivala.

POSLASTICE PROGRAM "Evergrin" podsetiće na najvažnija ostvarenja prošlih vremena, kao što je film Petera Gotara iz 1982. godine "Vreme je stalo", koji će, kao specijalni gost Kustendorfa nakon projekcije filma održati predavanje. U okviru ovog programa planirana je "poslastica" za ljubitelje filma: prikazivanje dela velikog Poljaka Kšištofa Kišlovskog: "Kinoamater" i "Kratki film o ubijanju". U ovom programu biće prikazano višestruko nagrađivano ostvarenje "Ronilačko odelo i leptir" legendarnog Džulijana Šnabela.

U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja kao što su: "Cvetovi rata" Džang Jimoua, "Zveri južnih divljina" Bena Zejtlina (najbolji debitantski film Kanskog festivala i dobitnik Velike nagrade žirija na festivalu Sandens).

Publika će u Drvengradu sresti kultnog ruskog reditelja Alekseja Balabanova koji se predstavlja ostvarenjem "I ja, takođe", kao i italijanskog stvaraoca Matea Garonea koji dolazi sa filmom "Rijaliti", ovenčanim kanskim "Gran prijem". Filmom "Araf - negde između" predstaviće se turska režiserka Ješim Ustaoglu.

Film "7 dana u Havani" pred publiku donosi palestinski režiser Elija Sulejman, jedan od sedmorice slavnih, okupljenih oko ovog projekta.

Među debitantskim dugometražnim ostvarenjima reditelja koji već osvajaju filmski svet, u programu "Novi autori", su "Ona ne želi da spava sama" Meksikanke Natalije Berištajn, film "Nefudbal" Konstantina Smirnova iz Rusije i ostvarenje "Jednostavno" Sonje Karpunine koja je 2011. godine pobedila na Kustendorfu, posle čega je snimila svoj prvenac.

U takmičarskom programu, od 400 pristiglih ostvarenja mladih stvaralaca iz celog sveta, selektor Dunja Kusturica odabrala je 28 filmova iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Nemačke, Perua, Poljske, Portugalije, Singapura, Srbije, SAD, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske.

MONIKA BELUČI I KUSTURICA DA li će se film "Istorija Maroka" sa Monikom Beluči, Taharom Rahimom i Lejlom Bekti u glavnim ulogama snimati, ili će i ovaj projekat u kome je režija poverena Emiru Kusturici završiti u fioci, rano je reći jer ugovori još nisu potpisani. Ako se želje reditelja i glumaca ostvare, biće to prvi Kusturičin dugometražni film posle 2007. godine i "Zaveta". Šanse da Monika Beluči bude gost "Kustendorfa" su male.

Ova ostvarenja takmičiće se za nagrade Zlatno, „Srebrno“ i „Bronzano jaje“. Selekciju odlikuje raznolikost tema i žanrova i visok kvalitet. Kome će pripasti nagrade, odlučivaće međunarodni žiri: izraelska spisateljica i glumica Alona Kimhi, američki filmski producent, direktor produkcije i asistent režije Majkl Hausman i srpski teoretičar medija i režiser Oleg Jeknić.

Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filač" ove godine će dodeliti dobitnik "Oskara", poljski direktor fotografije i režiser Januš Kaminski, češki kamerman Martin Šec i montažer Svetolik Mića Zajc.

Tokom Kustendorfa koncerte će održati "Debu sur le zank" iz Francuske, Dejan Petrović i "Big bend" i "Trio balkanske žice" iz Srbije, "Radio zastava" iz Italije i "Če Sudaka" iz Španije. U saradnji sa Filmskim muzejem iz Lođa u galeriji "Macola" biće upriličena multimedijalna izložba "Znaci i sećanja", posvećena poljskom režiseru Kšištofu Kišlovskom (1941-1996).