VEĆ na prvom sastanku Komisije za dodelu nacionalnih penzija u utorak eliminisano je dve trećine kandidata, a predsednik, kompozitor Svetislav Božić - pismeno je podneo ostavku! Umesto njega, na mesto predsednika, imenovan je glumac Miodrag Radovanović Mrgud.

U opširnom obrazloženju upućenom ministarstvu i ministru kulture, Božić je između ostalog istakao:

- Da se ne bismo vraćali u vreme Domanovićeve "Stradije" nužno je smanjiti broj nagrada i nagrađenih i što je kvalitetnije moguće prići onoj realnosti najvišeg estetsko-etičkog ranga gde je najboljih veoma malo, a oni se u istoriji čak i mnogo većih i ostvarenijih naroda mogu izbrojati na prste.

ZAUSTAVIMO TO JEDNOM U IZJAVI za naš list, objašnjavajući, svoj stav iz pisma da komisija "nije iz miljea kreativnog jezgra stvaralačke napetosti", Božić je rekao:
- U komisiji ima kvalitetnih ljudi, ali koji nisu stvaraoci, nego su reproduktivci ili solidni poznavaoci izvesnih prilika u kulturi. Stav ovog uglednog kompozitora je i da Srbija nema tako veliki broj umetnika koji zaslužuju nacionalno priznanje:
- Najpre bi trebalo da se znatno smanji broj prijava, a zatim broj izabranih. O tome sam razgovarao sa ministrom kulture, ali su stvari krenule svojim tokom. Zaustavimo to jednom!

Sa ovakvim uverenjima prihvatio sam da budem član Komisije za dodelu nacionalnih priznanja, verujući da se tu odlučuje između malog broja predloga o onim najboljim, a po prirodi stvari malobrojnim.

Zanemeo sam kada sam video spiskove najboljih, kao da je reč o izveštajima za plate zaposlenima u resornim ministarstvima ili saradnicima naučnih instituta. Desetine nagrađenih, žanrovski nespojivih, čak i estradnih umetnika koji se po prirodi svoga zanata ne mogu nagrađivati ovakvim priznanjima, dovelo me je u zabunu.

Veliki broj telefonskih poziva, intervencija i molbi kandidovanih, uglednog kompozitora učvrstilo je u uverenju da su priznanja za nacionalni doprinos u kulturi svedena na socijalnu pomoć. Kako piše, ostavku je podneo jer smatra da ne može da presuđuje o nečijoj egzistenciji:

- Broj predloženih i broj predviđenih za nagradu je neumesno veliki i više nego žanrovski šarolik, te pruža mogućnost za vaskolika mešetarenja i neurednost u donošenju odluka. Visoko nacionalno priznanje treba odvojiti od socijalne pomoći, od masovnog prijavljivanja i masovnog nagrađivanja, od populističkih, a ponekad i drskih uverenja pojedinaca da se njihov rad po svaku cenu visoko vrednuje samo zbog toga što su uredno i odgovorno radili svoj posao. Takvi epiteti ni izbliza ne zadovoljavaju kriterijume za dodelu nacionalnog priznanja.

Po Božićevom mišljenju, imenovana komisija "nije iz miljea kreativnog jezgra stvaralačke napetosti", pa njegovo učešće u njenom radu ne bi bilo efikasno i korisno.

Kako "Novosti" saznaju, ostali članovi komisije (Bojana Borić Brešković, Miodrag Radovanović Mrgud, Tihomir Stanić, Živorad Ajdačić, Viktor Šećerovski i Zvonko Petković) bili su zatečeni Božićevim pismom. U raspravi su se složili sa njegovim stavovima, ali su smatrali da moraju da završe posao koga su se prihvatili. Svesni da će biti mnogo nezadovoljnih već u prvom krugu, napravili su ozbiljnu "trijažu": od 396 kandidata, u igri je ostalo oko 130. Novi krug eliminacija zakazan je za sledeći ponedeljak, a u ovom "deljenju" nacionalne penzije bi, kako je članovima komisije naznačeno, trebalo da dobije između 40 i 50 umetnika.

Prema saznanjima našeg lista, umesto Božića, za novog člana Komisije za dodelu nacionalnih penzija izabran je naš proslavljeni violinista Jovan Kolundžija.