NA godišnjicu veka i po od Vukovog rođenja 1937, doneta je odluka o osnivanju Vukove zadužbine. Na prvoj Skupštini koja je održana, za predsednika je izabran Aleksandar Belić, za zamenika Dragoslav Jovanović, rektor Beogradskog univerziteta, sekretar je bio Miloš Moskovljević, a blagajnik Milan St. Protić, glavni direktor Narodne banke Srbije. Pre četvrt veka, kada se obeležavalo 200 godina Vuka, osnovana je sadašnja Vukova zadužbina, koja je u utorak obeležila godišnjicu svečanom sednicom svoje skupštine u Narodnoj biblioteci Srbije.

- Srpski narod, i pored teškog stanja u kom se nalazi, i pored poslednje dve decenije sudbonosnog posrtanja i uspravljanja, uzleta i urušavanja, razmišlja kao retko koji narod danas, o tome kako naći svoj sigurni put, kako stati na zdrav kamen i pokrenuti se u napredak - istakao je dr Miodrag Maticki, predsednik Skupštine. - Ovo je sudbonosno vreme koje traži veliku mudrost i smirenost, bez strasti i sujete onih koji vode opšte poslove. Baš u ovakvim prilikama, stupaju na scenu žilava pregalaštva u kulturi, preko koje se, najpre, hvataju pokidane kopče sa svetom.

Tradicionalnu nagradu Vukove zadužbine za nauku je dobio Mihailo Vojvodić, za knjigu "Stojan Novaković - u službi nacionalnih i državnih interesa", a za umetnost Mihajlo Mitrović za knjigu "Arhitektura u Beogradu 1950 - 2012". Za predsednika Skupštine Vukove zadužbine ponovo je izabran dr Miodrag Maticki, a za potpredsednika dr Ljubinko Radenković.