PRED vama je film koji postavlja nova pitanja, koji otvara zabranjena poglavlja, koji se mnogima „sa vrha“ neće svideti i koji možda više nikada nećete imati priliku da vidite! Ovim rečima mladi srpsko-kanadski autor Boris Malagurski najavljuje svoj novi dokumentarac „Pretpostavka pravde“, koji će svetsku premijeru imati u petak, 29. juna, u beogradskoj „Akademiji 28“.

U režiji Malagurskog i Ivane Rajović, ovaj 40-minutni film bavi se tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona 2009. u Beogradu, i sudskim postupkom koji je vođen posle toga.

- Mediji su te događaje predstavljali kao crno-belu priču, ali analizom optužnice, presude i drugih detalja došli smo do zaključka da nije sve onako kao što nam je predstavljeno - objašnjava Malagurski.

Autor značajnih dokumentaraca „Kosovo, možete li da zamislite“ i „Težina lanaca“, ni u ovom delu se ne libi da prstom pokaže na političare i njihovo ponašanje.

- „Pretpostavka pravde“ analizira ulogu političke i državne elite u Srbiji. Oni koji su izlazili pred medije i govorili da će „ubice biti najstrože kažnjene“ radili su to neodgovorno. Time su doprineli da se stvori pogrešna atmosfera u društvu, uspaljivali su mase zarad jeftinih političkih poena - kazao je Malagurski.

“TEŽINA LANACA“ MALAGURSKI je široj javnosti postao poznat posle dokumentarca „Težina lanaca“ (2010) o uzrocima raspada Jugoslavije i umešanosti zapadnih i svetskih sila. Film je obišao mnoge značajne svetske festivale, a u oktobru prošle godine prikazan je na barikadama na Severu Kosova. „Težina lanaca“ emitovana je i na mnogim svetskim televizijama, ali ne i na Medijskom javnom servisu Srbije .

Snimljen na engleskom jeziku, sa srpskim titlovima, dokumentarac „Pretpostavka pravde“ sagledava situaciju iz ugla relevantnih sagovornika iz Tužilaštva, Apelacionog suda, Pravnog fakulteta, kao i iz ugla srpskih i francuskih novinara koji su pratili slučaj, analitičara... Snimanje filma motivisano je tragičnom smrću Brisa Tatona, ali i sudbinom Stefana Veličkovića, koji je uprkos alibiju osuđen na sedam godina zatvora.

- Toliko je nelogičnosti da me čudi kako do sada nije snimljena bar neka emisija - rekao je Malagurski na obraćanju novinarima u utorak. Po njegovim rečima, svako nasilje treba osuditi, ali „presuda mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na željama“.

Dokumentarac „Pretpostavka pravde“ biće prikazan na međunarodnim festivalima, ali i na stranim i domaćim televizijama.