INTERNET sajt „Baneprevoz“ na kome su piraterisane knjige domaćih izdavača više ne postoji. Posle krivične prijave koju je Udruženje izdavača i knjižara Srbije predalo u decembru, akcija državnih organa urodila je plodom:

Ministarstvo unutrašnjih poslova ovih dana postupilo je po zahtevu Višeg javnog tužilaštva i na osnovu naredbe istražnog sudije Višeg suda u Beogradu izvršen je pretres prostorija lica za koje se sumnja da stoji iza internet sajta „baneprevoz.com“. Tom prilikom su oduzeti računari za koje se pretpostavlja da sadrže nekoliko hiljada skeniranih knjiga, a što će biti utvrđeno naknadnim veštačenjem“, saopštilo je UIKS. „Internet sajt „baneprevoz.com“, na kome su se nalazila autorska dela (knjige) u elektronskom formatu stavljen je van funkcije.“

Kako piše u saopštenju, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku biće nastavljen postupak protiv osumnjičenih za pirateriju. A sajt „Baneprevoz“ specijalizovan za „besplatne elektronske knjige“, pre gašenja je četiri godine bez plaćanja autorskih prava, objavljivao dela domaćih i stranih pisaca. Beležio je i 85.000 jedinstvenih poseta mesečno, u ponudi imao na stotine abecedno sortiranih naslova, uz preciznu napomenu kako ih „daunlodovati“. Brojnim domaćim izdavačima čije su knjige skenirali i postavljali na sajt u PDF formatu, tako su direktno „zavukli ruku u džep“, pa su u UIKS pokrenuli kampanju da bi se utvrdile dimenzije ove internet otimačine.

Za samo nedelju dana, koliko je trajala kampanja za prikupljanje podataka o naslovima koji neovlašćeno cirkulišu globalnom mrežom, sastavljen je spisak na 11 stranica. Na njemu je bilo više od 200 ukradenih naslova. Samo jedan izdavač izračunao je tada da mu je slobodnim „daunlodovanjem“ sa interneta naneta šteta od 2.690.000 dinara.

- Policija i tužilaštvo su brzo i uspešno uradili svoj posao i mi smo im na tome veoma zahvalni - rekao nam je Vuk Vukićević, sekretar UIKS. - Nadamo se da će uskoro biti rešeni i svi drugi problemi vezani za nelegalno izdavanje knjiga.


SAD VOZI BALKANOM?

U PETAK na internetu nije mogla da se pronađe stranica „baneprevoz.com“, ali se preko Guglovog pretraživača, upisivanjem imena „Baneprevoz“ dolazi do gotovo identičnog sajta za „besplatne elektronske knjige“. Razlika je jedino u imenu. Novi piratski sajt zove se balkanknjiga.com.

- Državni organi nastavljaju da rade kako bi razotkrili istinu o svim piratskim sajtovima i njihovoj mogućoj povezanosti - rekao nam je Vuk Vukićević.