NjIHOVO vredno stvaralaštvo i zasluge ostaće trajno u kulturi Srbije. „Zlatni beočug“ je priznanje za zaokružene duhovne vrednosti - poručio je u četvrtak u Narodnom pozorištu Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, predstavljajući dobitnike nagrade „Zlatni beočug“ za 2011. godinu.

Za 41 godinu trajanja, „Beočug“ je dobilo gotovo 800 stvaralaca, a taj zlatni niz u četvrtak je uvećan za još dvadesetak imena.

Izvanredni zlatni beočug za životno delo“ visoko je priznanje koje je u četvrtak otišlo u ruke književnika Dragoslava Mihailovića, reditelja Dejana Mijača i istoričara književnosti i profesora dr Jovana Delića.

- Drago mi je što su baš mene izabrali. Ponosan sam što sa ovih dvedesetak ljudi delim ovo visoko odlikovanje - kazao je za „Novosti“ akademik Mihajlović neposredno po primanju „Beočuga“.

ČOLA ZA KRAJ Najpopularniji pop pevač sa ovih prostora Zdravko Čolić nagrađen je gromoglasnim aplauzom prilikom uručenja „Zlatnog beočuga“ za istaknut doprinos zabavnoj muzici. Na kraju svečanosti Čola je otpevao „April u Beogradu“, a na sceni mu se pridružila Jadranka Jovanović.
- Nagrada „Zlatni beočug“ ozbiljno je priznanje za nas neozbiljne muzičare. Drago mi je što je žiri prepoznao popularnu muziku kao kulturnu stvar. Nema ih baš mnogo iz mog faha koji su dobili ovu nagradu, ali se nadam da će ih biti. Mislio sam da je nagrada vezana za prošlu godinu i moj veliki koncert na Ušću, ali ona ima mnogo širu priču. Tim više sam srećniji - rekao je Čola za „Novosti“.

Za profesora Jovana Delića ovo priznanje je posebno jer ga dodeljuje „njegov jedini grad - Beograd“:

- On privlači i gromove, i ratove, i bombardovanja u nekim kratkim vremenskim razmacima, a potom se kao feniks diže iz pepela. „Zlatni beočug“ je i moja lična potvrda, znak da je moje delo na neki način ugrađeno u ovaj grad.

Žiri, kojim je predsedavao Darko Tanasković, „Izvanredni zlatni beočug“ dodelio je akademskom horu „Kolegijum muzikum“ i izdavačkoj kući „Službeni glasnik“.

Dugim aplauzom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pozdravljeno je 16 dobitnika „Zlatnog beočuga“, među kojima je i Aleksandar Backović, izvršni direktor Kompanije „Novosti“, nagrađen kao menadžer kulture, medija i za veliki doprinos u razvoju izdavaštva. „Zlatni beočug“ za 2011. godinu dobili su još i poznati pevač Zdravko Čolić, pesnik Manojle Gavrilović, dramaturg Ivana Dimić, upravnica Dositejeve zadužbine Mirjana Dragaš, glumica Radmila Živković, producent Zoran Janković, TV reditelj Milan Šarac, kulturolog Jasmina Mitrović Marić, novinar Zoran Radisavljević, slikar Dragan Stojkov, vajar i slikar Balša Rajčević, dramski pedagog Ljubica Beljanski Ristić, baletski umetnik Konstantin Tešea, književnik Miroljub Todorović i kostimograf Marina Vukasović Medenica.

- Ponosan sam na ovu nagradu i na to što sam je dobio u ovakvom društvu. Sama simbolika reči beočug - to da sam deo u lancu srpske kulture - dovoljna je da budem srećan - rekao nam je jedan od dobitnika, slikar Dragan Stojkov.

Nagrađeni na proslavi pridružili su se tako svojevrsnoj enciklopediji kulture, umetnosti i nauke koja se „piše“ više od četiri decenije.


POVELJA “PODVIGU“

Na predlog žirija, Kulturno-prosvetna zajednica Beograda posebnim priznanjem - poveljom - nagradila je Kompaniju „Novosti“ za pola veka negovanja akcije „Najplemenitiji podvig godine“.

- Pedeset godina „Novosti“ odaju priznanje onima koji su svojom hrabrošću, dobrotom i odvažnošću zadužili čitavo društvo - stoji, pored ostalog, u obrazloženju žirija.

Takođe, ovu povelju dobili su ruski ambasador Aleksandar Vasiljevič Konuzin i ambasadorka Australije Helena Stadert.