PRVAKINJA Drame Narodnog pozorišta, Ljiljana Blagojević, deseti je jubilarni dobitnik nagrade “Žanka Stokić” - u ponedeljak je jednoglasno odlučio žiri jednog od naših najuglednijih glumačkih priznanja.

- Žanka Stokić predstavlja paradigmu glumačke profesije. Presrećna sam što sam dobila tu nagradu. Primer je osobe koja je krenula od nule i stigla do vrha - kaže u izjavi za naš list popularna glumica. - Ona je dokaz kako uz vrhunskog umetnika ide i vrhunski čovek, odani rodoljub. Zato je priznanje s njenim imenom velika obaveza, ne samo velika čast.

Dobitnica dodaje da joj je nagrada tim draža što je isključivo esnafska i nema nikakve veze sa politikom:

STVARALAČKA ZRELOST VISOKO priznanje uručuje se svake godine glumici čija je “ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”. Sastoji se od plakete koju daruje nacionalni teatar (rad akademskog slikara Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) i novčanog iznosa koji poklanja naš list.

- To je naš Oskar! Srećna sam što je dodeljuje Narodno pozorište, moja kuća, koje predstavlja duhovnu vertikalu srpskog naroda, “Večernje novosti” - list sa velikim tiražom, kao i grad Požarevac koji nije dopustio da se Žanka zaboravi, opovrgnuvši onu izreku kako niko nije prorok u svom selu. Inače, ta ogrlica prethodnih dobitnica, mojih koleginica, dokazuje da jedno ovakvo priznanje ne čini samo čast onima koji ga stekli, već čast čine i oni njemu...

Od osnivanja, nagradu dodeljuju Narodno pozorište, dnevni list “Večernje novosti” i grad Požarevac, a ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri: predsednik (i inicijator priznanja) Mira Stupica, članovi Dušan Kovačević, Božidar Đurović, Manojlo Vukotić i Dara Džokić.

Ljiljana Blagojević do sada je odigrala više od šezdeset pozorišnih uloga, snimila je više od pedeset filmova, a igrala je i u brojnim popularnim TV serijama. Uručenje nagrade “Žanka Stokić” biće 11. marta, u podne, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Pre ove svečanosti, u Muzeju nacionalnog teatra biće upriličena izložba posvećena Žanki Stokić, pod nazivom “Žanka u mom snu”, autorke Verice Milošević.

Inače, dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić i Mirjana Karanović.