BEOGRAD - U Beogradu je otvorena galerija-legat Save Stojkova, jednog od najvećih živih slikara Srbije, svrstanog među 100 najznačajnijih svetskih slikara današnjice. Crvenu vrpcu u znak otvaranja legata-galerije, koja se nalazi u Sredačkoj ulici, presekli su predsednik opštine Zvezdara Milan Popović i istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Glumac Aleksandar Srećović se nakon presecanja vrpce obratio prisutnima zdravicom Ljubivoja Ršumovića ''Zdravica srpskom narodu''. Kusovac, koji se takođe obratio prisutnima, osvrnuo se na reči slikara Voje Stanića koji je jednom prilikom rekao ''ružno više nije moderno, a ni lepo nije moderno ali je lepo", rekavši da živimo u vreme kada se ružnoća tokom prošlog veka branila od lepote, a branila se tako što je rušila i unižavala lepotu da bi se pokazalo da je ružno isto takva kategorija kao i lepo.

On je ocenio da se Stojkov nije udaljio od lepote i da tu lepotu ''bolje nego svi drugi prikazuje na svojim platnima, a to čini tako što ne može da im se odoli''.

''Sava Stojkov nije od svog ateljea napravio laboratoriju u kojoj će istraživati nove estetike, igrati se sa duhom i materijeom, već se okrenuo svojim salašima, svom miru, jer kad pogledate njegove slike samo što ne čujte cvrkut ptica, a kad se malo više zainteresujete osetićete miris cveća'', kazao je Kusovac.

U galeriji-legatu Stojkova, koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao otvaranju, može se videti preko 70 dela ovog umetnika.

Posetioci galerije, otvorene pri udruženju slikara galerije ''Beli anđeo'', biće u prilici da vide neke slike specifične za Stojkova, kao što su - ''Četiri godišnja doba'', ''Kraj kanala'', ''Kupe u snegu'', ''Snežne pahuljice'', ''Igrali se konji vrani'', koje oslikavaju ravnice i salaše u Vojvodini koji žive na slikama ovog umetnika.

Sam Stojkov je jednom prilikom rekao da je ''popularnost primao kao nagradu koja ga je motivisala za dalji rad, ali se trudio da ne iskoči iz svoje paorske duše''.

On nadahnuće za svoj rad traži u detinjstvu, zavičaju i ljudima koje je upoznao, a svojim delom i veštinom nametnuo se kao jedan od vodećih slikara Srbije.

Stojkov je jedan od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti, pejzažista i portretista vojvođanske ravnice.

Dobitnik je više od 30 značajnih nagrada i priznanja, umetnik je o kome je objavljeno deset knjiga i monografija, štampano 12 umetničkih mapa i snimljeno više dokumentarnih filmova i TV emisija.

Stojkov je prvu samostalnu izložbu imao 1945. godine i od tada je priredio više od 460 samostalnih postavki.