VRANJE - Sudsko veće Višeg suda u Vranju, kojem je presedavala sudija Ljiljana Stamenković u parnici tužilaca Književne zajednice “Borisav Stanković” iz Vranja, donelo je presudu u korist Književne zajednice i Miroslava Cere Mihailovića, urednika ove zajednice. Presudom se nalaže da se Gradu zabrani organizovanje književnih manifestacija “Borina nedelja” i “Justinove blagovesti”, kao i raspisivanje konkursa i dodela književne nagrade “Borisav Stanković”.

Za urednika Književne zajednice “Borisav Stanković” Miroslava Ceru Mihailovića ova odluka suda nije iznenađenje.

- Za nas je ovo očekivana i jedina logična presuda. Mislim da će cela kulturna javnost Srbije pozdraviti odluku, jer grad Vranje niti je osnivač, niti je ikada bio organizator “Borine nedelje”, koja ima tradiciju dugu 45 godina - smatra Mihailović. Član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Zoran Najdić kaže da će Grad uložiti žalbu.

DVE NAGRADE U okviru manifestacije koju organizuje grad Vranje, Veselinu Markoviću je uručena povelja i novčani deo nagrade u iznosu od 300.000 dinara za roman “Mi različiti”, dok je žiri Književne zajednice ove godine nagradu dodelio Vladanu Matijeviću, za roman “Vrlo malo svetlosti”.

- Nadamo se da će predmet biti vraćen na ponovno razmatranje. Smatramo da odluka nije donešena u skladu sa činjeničnim stanjem i brojnim i neoborivim dokazima koje je grad Vranje podneo na uvid - kaže Najdić.

Ovo očigledno nije kraj sukoba na relaciji grad Vranje i Književna zajednica, koji je kulminirao ove godine pravim kulturnim skandalom, kada su organizovane dve paralelne manifestacije Bori u čast i kada su dodeljene dve istoimene književne nagrade.

Nakon presude Višeg suda u Vranju postavlja se pitanje da li će dobitnik “gradske” književne nagrade morati da vrati nagradu.

- Smatram da je to njegova odluka. Čovek nije kriv i mi apsolutno ne zameramo njemu ništa i cenimo njegov rad - kaže Mihailović.

Sa druge strane Najdić kaže da će sve odluke vezane za dalje postupanje povodom ovoga biti razmatrane na prvoj sledećoj sednici gradskog veća.