MONOGRAFIJA “Opisi ćiriličnih rukopisnih knjiga manastira Visoki Dečani” biće predstavljena danas u Narodnoj biblioteci Srbije, koja je i objavila ovo kapitalno izdanje. Istovremeno, biće najavljen i početak naučnog skupa “Dečani u svetlu arheografskih istraživanja”, kao i izložba “Predanje dečanskih rukopisa”, koja se otvara u četvrtak.

Po značaju i bogatstvu rukopisne građe, zbirka iz Dečana je odmah iza hilandarske. Pored važnih književnih i istorijskih dela ona sadrži obilje materijala za paleografska, filološka, filigranološka, istorijskoumetnička i kodikološka istraživanja. Zbog svojih vrednosti, sadržaja, ukrasa, raskošnih okova, knjige Dečanske biblioteke, izlagane su na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, reprezentujući književne i umetničke domete srpske srednjovekovne knjige.

Predstavljanje monografije, otvaranje izložbe i naučnog skupa, organizovani su povodom pedesetogodišnjice osnivanja Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije. Ovo odeljenje uživa veliki ugled u slavističkom svetu, kao jedinstven centar za proučavanje i opis ćirilskih rukopisa.